Bár ma inkább éttermekbe járunk, azt sem bánjuk, ha az adott műintézmény, esetleg gyors, hiszen rohanó életünkben a kulinális élvezetek hátrébb sorolódtak és inkább csak a kalóriákat számolgatjuk, ahelyett, hogy átadnánk magunkat az ízek gyönyörének, így engedvén kiteljesedni azt a harmóniát, amiért eleink oly sokat küzdöttek.
A honfoglalás kori somogyiak, Koppány vezér alattvalói, a gabonafélék közül a búzát, a kölest és az árpát ismerték és kezdték termeszteni a somogyi homokvidékeken, ahol kedvező termőhelyre talált a későbbiekben az egyébként igen kedvelt és fő kenyéradó gabonává váló rozs valamint a takarmányozásra használt zab is. Persze akkortájt még nem volt graham kenyér, de még félbarna sem, csupán kásákat és kelesztetlen kenyereket készítettek, a fentieken kívül még a hajdinából - ebből inkább csak kását -, ami a közhiedelemmel ellentétben nem gabonaféle, hanem inkább a sóskához hasonlított, de a mai 7-800 évesek állítják, hogy nagyon ízletes volt. Aztán teltek az évek és ma már ünnepségsorozat kell, hogy az igazi ízek előkerüljenek. Egyfajta sorozat a családokban a születés-, és névnapok sora, a húsvét és a karácsony...
És akkor van egy gasztronómiai rendezvénysorozat is Somogyban, amely koranyártól októberig ad lehetőséget a konyhai élvezetekhez ragaszkodóknak, hogy mások versengései nyomán előléphessenek főkóstolónak, Somogy 10 településén, ahol az amatőr és profi szakácsmesterek által sütött, főzött étel remekek iránt lehet és érdemes érdeklődni. Már hagyomány a halászléfőző, rétes sütő verseny, nemzetiségek, testvérmegyék és vad étkek főzőversenye, Palacsintás-király választás, Pincesori bográcsparti, kiderül, hogy Somogyország mely polgármestere készíti a legjobb házi bort, és mely csapat tudja legjobban tányérba varázsolni polgármestere kedvenc ételét. Itt koronázzák meg kerül Somogy Borkirálynőjét, kiderül, hogy ebben az évben melyik lett és ki lett Somogy Bora és Borásza, és új tálalásban kóstolhatjuk meg Somogy hagyományos ételeit. Nem csak az élvezet a fontos, és talán ihletet is kapunk a tojásrántotta alternatívájára.
|