"Kivirágzott" a Muskátli

Sokan keseregtek, amikor úgy tűnt, végleg bezárt a szombathelyi belváros egyik legnépszerűbb presszója, a Muskátli. Több évtizedes hagyomány szűnt meg a „roló lehúzásával”. Akadt azonban egy fiatalember, aki fantáziát látott az egység újbóli megnyitásában, s ez nem is akárhogyan sikerült neki.

Aki manapság a szombathelyi Deák Ferenc utca és Paragvári utca sarkán jár, nem mehet el szó nélkül a csaknem másfél éve bezárt Muskátli presszó mellett. Több évtizedes múltja a vasi megyeszékhely belvárosához kötötte a vendéglátóegységet, amely úgy tűnt végleg a múltba veszik. Egy szombathelyi fiatalember, Böröck Roland azonban fantáziát látott az egység újbóli megnyitásában, s nagyrészt önerőből, saját kétkezi munkát sem kímélve csodálatosan felújította a lepusztult, kocsmává züllesztett egységet, amely egykor színvonalas cukrászdaként volt számon tartva.

Szívós munkával a falakat mennyezetig burkolták pácolt fenyődeszkákkal, kifestették a helyiséget, saját központi fűtéssel látták el, egy hangulatos, neon reklámfelirattal is ellátott söntést alakítottak ki, korszerűsítették a világítást, a mellékhelyiségeket, s új, a mai kornak megfelelő berendezés került az egységbe. Az egykori belső irodai és raktárrész is megújult.

Az egység újsütetű bérlőjétől-üzemetetőjétől, Böröck Rolandtól (második képünkön) azt is megtudtuk, hogy szeretnék visszahódítani az egykori törzsvendégkört, s természetesen újabb vendégeket is megnyerni a Muskátlinak. A vonzó külső és belső design mellett valóban széles kínálattal és kedvező árakkal várják a vendégeket egyelőre naponta reggel nyolctól késő estig, de csütörtökön pénteken és szombaton hosszabbított nyitva tartással. Vasárnap kicsit később nyitnak. Az egységben két televíziókészülék és zenegép is szolgálja a vendégeket, s lehet kapni a szeszes és üdítő italok, valamint a kávéféleségek mellett fagyit, cukrászsüteményt, szendvicset és sós stanglit is. Ez nagyon fontos, mivel a presszó a megyei kórház közvetlen szomszédságában található. Le is lehet foglalni az egységet különböző rendezvények céljára, a svédasztalos ellátás is megoldható. A távlati tervben az egykori, most átalakított irodai rész kártyaszobaként történő üzemeltetése is szerepel. A Muskátli üzemeltetője a külsőt is a névhez méltóvá szeretné tenni, ezért szívügyének tekinti a virágosítást, a muskátlis portál kialakítását.