Egy folyamat, amit meg kell állítani

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Tapolcán élők száma az elmúlt években jelentősen lecsökkent. Ma már nem beszélhetünk a közel 20 ezres városról. 16513 fő a lakónépesség száma. A táblázat a 2008. január elsejei hivatalos alapadatokat tartalmazza:

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal 
(http://www.nepszamlalas.hu/hun/egyeb/hnk2008/load8_1.html)

Az itt élő létszámának csökkenése a születési és halálozási adatok rossz arányán túl elsősorban azt jelzi, hogy a város népességmegtartó ereje jelentősen meggyengült. Nincs a felnövő fiatalok számára megfelelő helyi alternatíva a megélhetésre, nincs elegendő munkahely. Kevés a valódi kihívást jelentő és ezáltal nagyobb jövedelmet is biztosító beosztás vagy karrierpálya. Ha elmennek a fiatalok, akkor lecsökken Tapolca munkaerő kínálata az esetleg új munkahelyet teremteni akaró beruházók számára, ezért még kevesebb települ ide.
Ez egy ördögi kör, amit meg kell szakítani és mindent el kell követni, hogy itt tartsuk a fiatalokat. Nem meggyőzni kell őket, hanem lehetőséget teremteni nekik a megélhetéshez, a családalapításhoz. Akkor itt maradnak.
Ebben elsősorban a helyi és környékbeli vállalkozások lehetnek partnerek. Nekik kell először segítenünk, együttműködést felkínálnunk, hogy munkáltatóként meg tudják tartani a mostani dolgozóikat, majd megerősödve újakat alkalmazhassanak.
Következő lépésként az értékeinkből kell végre tartósan jövedelmet termelő tőkét kovácsolnunk. Ilyen érték a volt laktanyák területe, amelyek több figyelmet érdemelnének egy egyszerű ingatlan eladásnál. Az a termálvíz kincs, amelynek jótékony hatását most még a tapolcaiak sem élvezhetik, pedig ez is bevételt, megélhetést hozhatna városunknak, az itt élőknek. Érték a bor, a térség hegyei, a természet körülöttünk.
A tapolcai emberekben megvolt és megvan az a tudás, akarat, nyitottság, ami az értékekből jövőt képes teremteni. Ehhez teszem hozzá a magam képességeit és tapasztalatait, hogy a sok-sok jó szándék és akarat egyesülhessen, és egyetlen érdek befolyásolhassa csak a döntéseket: Tapolca, az itt élők megmaradásának érdeke.