Az élet zenéjét a nők adják- Oszkai Réka kiállítása tapolcán

Oszkai Réka keramikus neve nem ismeretlen a tapolcai képzőművészetet kedvelők táborában. Már több ízben is kiállított városunkban, művei osztatlan sikert arattak minden alkalommal.

November 10- én- Réka napján- a Tamási Áron Művelődési Központban került sor „Az élet zenéjét a nők adják” című kiállításának megnyitójára.

Külön örömömre szolgált, hogy a nem kevésbé színvonalas festmény tárlatok után- a változatosság gyönyörködtet elvén- egy tehetséges keramikus is bemutathatta szemet gyönyörködtető műveit.

A rendezvényt a sümegi zeneiskola öt növendékének- Jeszenszky Dóra, Kurucz Márta, Németh Petra, Pisker Bianka és Záhoczky Csenge- blokflőte játéka nyitotta. Vezényelt: Monostori István /fotónkon/.

Bognár Ferenc intézményvezető bevezetőjét követően Márta István /felső fotón/ zeneszerző megnyitó gondolataiban szólt arról, hogy tragikus világunkban a kiállító kerámiái az öröm forrásai lehetnek az érdeklődők számára.

Kitért a szecesszióra- a kifinomult világábrázolás kifejező eszközére, jeles képviselőire, majd Oszkai Réka munkásságára:

- Ezek a kiállított szobrok is ennek a művészetnek egyfajta tovább éltetői. Az a fajta organikus világ, amely a természetes föld anyagaiból- sárból, agyagból építkezik. Az egyik legősibb mesterség- a fazekasság, művelő- a fazekasok, akik használati tárgyakat varázsoltak. Aztán minden évszázadban művészetté generálódtak, képzőművészeti tárgyakká… melyek valóban a sárból építtettek.

Ennek az ősi művészetnek a tovább éltetői között említhetjük Oszkai Rékát is, akinek sok- sok arcát ismerhetjük meg ezen a kiállításon.

Méltatta a kiállító természetes egyszerűségre, dekadencia- mentességre való törekvéseit, amely a műveit szemlélve kifejezésre is jut, kerámiái élet- és kisugárzással átitatottak.

Hangsúlyozta, hogy Oszkai Réka kilép abból az értékrend- válságból, amelytől jelen pillanatban hazánk sem mentes.

- Az újrateremtés autonómiája- az a fajta pozitív kisugárzás, ami ezekből a művekből árad a szemlélődő felé, ha nem is a Pokolban-, de tűzön- az egyik őselemen- keresztül jutott el jelen állapotáig.

Márta István segítségével érintőlegesen betekintést nyerhettek a megjelentek a keramikusművészet kulisszatitkaiba is, megnyitója záró szakaszában már Oszkai Réka művészeti neveléssel kapcsolatos tevékenységéről szólt, amely- mint kiemelte- napjainkban különösen döntő jelentőséggel bír. Művészetre csak hiteles ember tud nevelni- a kiállító pedig ezen kevesek közül való. Fontos, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is birtokolják a megszerzett tudást a jövő művészei.

A méltán elismert zeneszerző megnyitó szavai után Bognár Ferenc gratulált a művésznőnek, valamint virágcsokorral köszöntötte névnapja alkalmából.

A kiállításnak mintegy keretet adva, ismét a sümegi zeneiskola növendékei előadásának tapsolhatott a szépszámú közönség.

További fotók a megnyitóról