Múzeum/Kiállítás
Hírek: 1 - 20
Szín és dinamika
2011. április 21. 9:04
A Jász Múzeumban hosszú idő után ismét egy időszaki kiállítás megnyitásán vehettünk részt. Egy Németországban élő, de gyakran hazajáró alkotó, Simonyi Emő képei töltik be a terem falait. A dinamikus színkavalkád megkapó, a látvány egy határozott, derűs, jókedvű alkotóra utal. Simonyi Emő azonban csendes, szerény, törékeny hölgy, őt látva szinte hihetetlennek tűnik, hogy ecsettel a kezében mire is képes.
A "Badacsony Régió" bemutatkozása a Brüsszeli Magyar Kultúrális Intézetben
2011. április 18. 15:19
  2011. február 15.-től március 23.-áig a Badacsony Régió lehetőséget kapott kultúrájának és gasztronómiájának bemutatására Brüsszelben. A Régió hat települése Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Salföld és Szigliget.
Őszi tájkép a tavaszban
2011. április 7. 16:01
A Hamza Múzeum és Jász Galéria kedvelt sorozata, A hónap műtárgya folytatódott. Egy Thorma János festményt sikerült megszerezni, s bemutatni a közönség számára. Góg Zoltán igazgató a csütörtöki bemutatón elmondta, hogy a Képzőművészet-barátok Köre támogatásával került sor a bemutatóra.
Török Aladár kálváriája
2011. április 1. 13:47
Egy elfeledett polgármester, Török Aladár története elevenedett meg a Jász Múzeumban, s az a korszak, amiben eleve bukásra volt ítélve munkája.
Önkéntesek segítik a múzeumot
2011. február 3. 17:00
A Jász Múzeum Jászberényben lassan 140 éve gyűjti, őrzi, bemutatja a Jászság és Jászberény természeti, történelmi, néprajzi, kulturális értékeit, emlékeit. Azonban mint kis, vidéki múzeumnak nem könnyű a helyzete finanszírozási, fenntartási szempontból.
Látogatás a Látogatóközpontban
2011. január 22. 15:06
Novemberben avatták fel Jászberényben a Kossuth úton megújított épületben a Jász Látogatóközpontot. A fényes ünnepség után lakat került a kapura, hó a hatalmas kürtre. Téli álomba merült az új turisztikai látványosság. Vajon mikor lesz benne igazi turista? Erre volt szerkesztőségünk kíváncsi.
Hamza filmes múltját megismerhetjük
2011. január 22. 15:00
Jászberényben HAmza D. Ákos filmes munkásságáról terveznek kiállítást.
Gecse Árpádra emlékeznek
2010. június 16. 18:06
Elkészült Gecse Árpád, a Jászság festője életét, munkásságát bemutató kötet A könyvbemutatót június 18-án, pénteken 16.00 órakor a Déryné Művelődési Központ dísztermében tartja a Hamza Múzeum és Jász Galéria
Vigadalom hétről hétre
2010. június 12. 13:31
Az elmúlt hétvégén a Jászkürt Fogadóban rendezett kettős képzőművészeti kiállítás megnyitójával az idei Jászberény Nyár rendezvénysorozata elkezdődött. Mire számíthat a város közönsége, mely itthon szeretne szórakozni, jó programokat látni, hallani ezen a nyáron is. Sas István, a DMK igazgatója tájékoztatójából kiderült, hogy a rendezvénysorozat programjainak száma meghaladja a százat.
Blaskovich Napok Tápiószelén
2010. június 2. 17:59
A Jászság szomszédságában fekvő Tápiószele sok mindenről híres. Határában találták meg a szkíta aranyszarvast, itt éltek a tudományos érdeklődésükről és lótenyésztésükről ismert Blaskovichok, akik gazdaságából származik Kincsem, a mindmáig leghíresebb magyar versenyló, napjainkban pedig itt található az ország egyetlen kúria múzeuma, amely értékes gyűjteményével, gazdag programjaival tömegeket vonzz a kis Tápió menti településre.
Ismét látogatható a Jász Múzeum
2010. április 15. 13:20
Kisebb felújítás után ismét látogatható a Jász Múzeum.
Lesz-e valaha Jász Képtár?
2010. április 8. 18:22
Nem a címben álló kérdéssel kezdtük a beszélgetést B. Jánosi Gyöngyivel, hanem új tisztégéről esett szó. A Hamza Múzeum egykori igazgató asszonya ma is szívén viselő a kis múzeum sorsát. Olyannyira, hogy a múzeum támogatói köréből hat évvel ezelőtt alakult Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete elnöki tisztét vette át nem rég.
A múzeumigazgató Galériát álmodik
2010. január 20. 12:39
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria sok szép tervet álmodott meg a 2010-es esztendőre. Azt, hogy ezek közül mit sikerül majd megvalósítani, még nem tudni. Főként azért, mert az anyagiak ismeretében lehet ezeket véglegessé tenni. A város költségvetése pedig február végére készül el, akkor lehet fillérre pontosan tudni, hogy mennyi jut a kis múzeum működtetésére ebben az évben.
Múzeumi születésnap Jászberényben
2009. november 7. 16:06
A Jász Múzeum 135 éves jubileumi ünnepsége a hagyományokhoz illően és a megszokott múzeumi rendezvények színvonalán zajlott múlt pénteken a DMK nagytermében. Vagyis gazdag és nagyszabású volt, sok vendéggel, köszöntéssel és több meglepetéssel tarkított, majd az elmaradhatatlan ebéddel zárult, ahol 170 főre terítettek. Mindez az összefogás erejét mutatta, hiszen sok támogató adománya és az önkéntesek áldozatvállalása kellett a rendezvény sikeréhez.
Múzeumi születésnap elé
2009. október 28. 16:33
A Jász Múzeum – az ország egyik legrégebbi vidéki múzeuma - alapításának 135. évfordulóját ünnepli. A város alpolgármestere – és országgyűlési képviselője -, Sipos Orbán 1873-ban tett javaslatot megalapítására, hogy ott a jászok történelmének ereklyéit, dokumentumait, tárgyait őrizzék, s az ifjúság épülésére bemutassák. A helyi tanács javaslatáról határozatot hozott, sőt múzeumőrről is gondoskodott. Így 1874 karácsonyán megnyílt a széles közönség előtt a múzeum, mely ekkor elfért a városháza egyik termében.
Jászkun kapitányok nyomában interaktív módon
2009. szeptember 22. 15:41
Sokat hallunk arról, hogy mennyi uniós forrás áll rendelkezésre, s milyen pályázati lehetőségek vannak, meg, hogy ezzel élni tudni kell. Arról azonban már csak ritkán hallunk, hogy egy-egy cél megvalósítására csak úgy lehet pénzt szerezni, ha valamit beáldozunk a kasszakulcsot őrzők oltárán. Mivel a források régiónként állnak rendelkezésre csak olyan pályázatokat írnak ki, melyek nagyobb közösség, több település összefogásával valósul meg. Ügyesen kell tehát a dolgokat szervezni, hogy egy-egy fontos ügy beleférjen a pályázati kiírás szerinti elvárások keretébe.
Révfülöp Tóparti Galéria Kiállítása
2009. augusztus 5. 18:28
Berkes András festőművész,Béres János szobrászművész kiállítását Pápes Éva művészeti író nyitja meg augusztus 8-án.
Jászberényi programok ajánlata
2009. augusztus 1. 19:43
A Jászberényi Nyár rendezvényei a következő napokban
Jászsági gyökerekkel Amerikában
2009. július 18. 11:16
Az Amerikában élő, művészi pályáját ott kiteljesítő, Penczner Pál festőművész 30 alkotása Magyarországon van. Ezek láthatóak most Jászberényben, egy kiállításon.
Egy festmény titkai
2009. április 1. 19:09
A jászberényi Hamza Múzeum idén is folytatja A hónap műtárgya rendezvénysorozatát. Van miből válogatniuk, hiszen Hamza Dezső Ákos hagyatékában sok érdekességre bukkantak, amikor tételesen átvizsgálták azt. Nemcsak Hamza képeit, de általa készített műtárgymásolatokat, verseit is megismerhettük, s felesége Hamza Lehel Mária írásait, divatrajzait is.

TÖRTÉNELMI ÉS
KULTURÁLIS EMLÉKEINK

A múzeumok állandó kiállításain gazdag történelmi és kulturális életünkből ránk maradt emlékeit ismerhetjük meg, míg a  szabadtéri múzeumok az elmúlt századok eredeti állapotukban megőrzött és paraszti kultúráját és építészetét tárják a látogatók elé.

A múzeumok gyakran tartanak időszaki kiállításokat vagy nyílt napokat, melyeken a látogatók változatos programokon vehetnek részt.