Gazdaságpolitika
Hírek: 1 - 20
Érdemes a szalvétát olvasni is
2011. június 9. 17:35
Manapság nagy kérdés, hogyan lehet az elmúlt évszázadok értékeit megőrizni, és úgy átadni az ifjú nemzedékeknek, hogy azok is értsék, érezzék az örökségük fontosságát, jelentőségét. Mindenkinek meg kell találni e téren a saját útját.
Végre valami elkezdődött
2011. június 3. 17:55
Sokan és sokféleképpen vélekednek, sőt olykor ítélkeznek a több évtizede csak dagadó neszűri problémáról, de tettekkel kevesen álltak hozzá a megoldáshoz. Tavaly ősszel a Várunk Alapítvány elnyert egy eu-s pályázatot, és megvalósításához is hozzáláttak. A program kizárólag a Neszűrre terjed ki. Kedden délelőtt már az első eredményekről is beszámoltak.
Már termel a biogázüzem
2011. május 16. 17:42
Jászapátin már a próbaüzem zajlik a biogázüzemben, melyet a Jászapáti 2000 Zrt. valósított meg. Az állattenyésztési melléktermékek hasznosításával áramot állítanak elő az uniós támogatással felépített üzemben. A biogázüzemben három 1500 köbméteres acéltartályt és négy 5000 köbméteres végtározót építettek meg.
Kutatás, fejlesztés, beruházás
2011. május 5. 12:05
Jászberény külterületén fekvő Flex-Coop Kft. újabb beruházásának és nyertes pályázata bemutatásának nyitórendezvényét tartotta. A farmosi út mentén, az egykori Zagyvamenti téesz telephelye teljes egészében az ipart szolgálja már hosszú évek óta. A meglévő két üzemcsarnok mellé egy újabb is készül az anyagmozgató rendszerek gyártásával foglalkozó vállalkozás telephelyén.
Aki szereti a várost, tesz is érte
2011. május 1. 10:19
Kétféle városlakó van. Az egyik sepri a járdát, összeszedi a szemetet, kitisztítja az árkot, betartja a szabályokat, a másik meg nem. Ez utóbbiak nem járnak lakossági fórumra.
Lehet kitörni a kilátástalanságból?
2011. április 14. 15:06
Tavaly karácsony előtt volt egy tájékoztató arról, hogy a jászberényi Neszűrben élők segítésére, a munka világába való visszavezetésükre indul egy projekt, melyhez pályázati támogatás révén több mint 60 millió forint áll rendelkezésre.
Az Új Széchenyi Terv segítséget jelent
2011. április 7. 16:10
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatót rendezett a város vállalkozói, a cégvezetők számára, hogy az Új Széchenyi Terv idei lehetőségeiről első kézből tájékoztassák őket. Csütörtökön a könyvtár kamaratermében sokan kíváncsiak voltak a részletekre.
Dél-koreai beruházás Jászberényben
2011. április 1. 16:52
Jászberényben pénteken délután sok luxusautó igyekezett Jászberényben a Necsőre. Az egykori legelő ma már gyárbirodalom, Kasza Lajosnak és Jánosnak köszönhetően. A gyártelep ma már talán az Electroluxnál is nagyobb területű. Az elkerülő út közelében található egy új üzemcsarnok, melyhez a területet a Jász-Plasztik Kft. biztosította és egy régi beszállítója, a Samyang cég költözött oda.
Életképek a lomtalanításról
2011. április 1. 16:44
Emlékezetes élményem máig, amikor még a megboldogult Hűtőgépgyárban készítettem riportot a gyár területén elhelyezett szemetes konténerek hasznáról és tartalmáról. Abban az időben volt ez, amikor már Magyarországon is volt környezetvédelmi törvény-féle, s elkezdtünk vigyázni Földünkre, a vizekre, a levegőre. Szombaton is elindultam egy „kukavizitre”, mert szervezett lomtalanítás folyt Jászberény több pontján.
Vetőmagokkal a vidéki szegénység felszámolásához
2011. március 26. 17:21
Nyolcezer egységcsomag vetőmagot osztott szét a Magyar Vöröskereszt az ország két legszegényebb megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, márciusban. A 16 millió forint értékű program az Amerikai Ház Alapítvány támogatásából valósulhat meg idén 91 településen.
A gyógyturizmus kitörési pont lehet
2011. március 20. 13:16
A változás stratégiája jegyében készült el az Egészségturizmus komplex fejlesztése című tanulmány, mely nagyívű koncepció mentén 2 milliárdos fejlesztést vetít előre. Ennek a két milliárdnak a felét az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól szeretné pályázattal elnyerni Jászberény.
Húsz éve történt a Hűtőgépgyár privatizációja
2011. március 18. 17:23
Történelmi nap közeledik, március 19-én immár húsz éve, hogy a Lehel Hűtőgépgyár a svéd Electrolux tulajdonába került. Az elmúlt két évtized bizonyította, hogy pozitív volt ez a lépés, a Jászság gazdasága óriásit fejlődött, ami egyben megélhetést is jelent – a beszállító cégeket is ideszámítva - sok ezer embernek.
Jó helyre kerültek a forintok
2011. március 18. 16:49
Szakképzési hozzájárulást minden cégnek, vállalkozásnak fizetnie kell. A dolgozók bruttó bére az alapja, s ennek 1,5 %-a a mértéke. A szakképzési hozzájárulás 40%-a az államé lesz, de 60%-ról a cégek maguk dönthetnek. A jászberényi szakképzőket a helyi vállalkozások szívesen támogatják, mert így láthatják, hogy mire is ment el a pénzük.
A jó kenyeret kézzel formázzák
2011. február 18. 13:45
Tulajdonképpen az is lehetne e riport címe, hogy csináld magad. Mert az az igazán finom, az a tökéletes, amit magunk csinálunk. Sebestyén László jászberényi pékmester is így van ezzel. Ő, megbízható és felkészült munkatársakat szeretne a boltjaiba és a pékségébe, azonban lámpással keresve is alig talál. Ezért gondolta, hogy akkor maga képezi ki a szakmunkásait.
Az előremenekülés stációi
2011. február 14. 18:18
Három megye és két régió szélén fekszik a ceglédi, a jászberényi és a hatvani kórház. A magyar egészségügy átalakításának különböző kísérleteit próbálták már meg, de ezek nem vezettek kellő eredményre. Így egy újabb összefogást, modellértékű társulást alakítottak, egy egészségügyi klasztert hoztak létre. Február 9-én Jászberényben írták alá ennek dokumentumát.
Balog Ádám helyettes államtitkár
2011. február 10. 18:06
A jászberényiek számára mindig fontos és büszkeségre okot adó dolog volt, ha egy közülük való magas tisztségbe került. A „mi fiunk”-ra odafigyeltek, számon tartották pályája alakulását. A történelem során volt, amikor a Parlament elnöke volt éppen a nagy tiszteletnek örvendő személy, de kormányzati pozícióban is volt már többször jászberényi illetőségű férfiú. Az elmúlt szombaton este a Lehel Vezér Gimnázium alapítványi báljának díszvendége Balog Ádám is a „mi fiunk”.
A Hangya Szövetkezet új korszaka
2011. február 6. 14:40
Szinte minden évben megírja olvasói levelében Szűcs Kálmán, hogy a mezőgazdasági termelőknek kellene egy szövetkezet, mert a multik kizsákmányolják őket, s alig fizetnek valamit a portékájukért. Legutóbbi levele után jött be szerkesztőségünkbe Nyitó Tibor azzal a hírrel, hogy van Magyarországon, sőt már a Jászságban is alakul újra Hangya Szövetkezet, a termelők is csatlakozhatnak.
Gazdasági tanácsokkal segítenek
2011. január 30. 17:01
A tavalyi helyhatósági választások során különböző nagy vállalkozások vezetői, tulajdonosai is támogatták a győztes Fidesz csapatát Jászberényben. Még az ősszel meg is alakult a Jászberényi Gazdasági Tanács (JGT) azzal a céllal, hogy szakmai véleményekkel, tanácsaikkal segítsék a mindenkori politikai döntéshozók munkáját, és ezzel város gazdasági-társadalmi fejlődését is.
Európa legmodernebb festőüzemét avatták
2011. január 22. 15:25
Régen hívtak újságírókat, partner cégek, hatóságok képviselőit a Ruukki jászberényi gyárába. A napokban azonban sokan kaptak a portán látogatókártyát, hiszen egy jelentős eseményről kaphattak részletes tájékoztatást, és láthatták is az új festőüzemet.
Látogatás a Látogatóközpontban
2011. január 22. 15:06
Novemberben avatták fel Jászberényben a Kossuth úton megújított épületben a Jász Látogatóközpontot. A fényes ünnepség után lakat került a kapura, hó a hatalmas kürtre. Téli álomba merült az új turisztikai látványosság. Vajon mikor lesz benne igazi turista? Erre volt szerkesztőségünk kíváncsi.