Tudomány
Hírek: 1 - 20
A törökök szerethetők
2011. június 9. 17:48
A Jász Múzeumban a Kulturális és Tudományos Hetek sorozatában érdekes előadás volt csütörtökön délután. Egy különleges felkészültségű előadó, dr. Bartha Júlia volt a vendég, aki nagykun, karcagi származású, s a nők között szinte egyedülálló tudással bír, kiválóan beszél törökül. A néprajztudós sok éven át kutatta a törökök szokásait, hagyományait, így kiváló ismerője a mai török társadalomnak is, ami a hagyományokban gyökerezik.
Hatvanéves érettségi találkozó
2011. június 3. 17:30
A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban szombatonként nagy a forgalom. Tavasszal sorra tartanak érettségi találkozókat az egykori diákok, s gyakran ülnek be a régi osztálytermekbe. Az elmúlt hétvégén egy ötven és egy hatvanéves találkozó diákjait kellett fogadnia a patinás épületnek.
Bemutatták a világújdonságnak számító Infiniti-szárnyat-Magyar ötlet mellé állt az Infiniti
2011. május 23. 19:08
BALATONKENESE (2011. május 23.) - A világszerte elismerésnek örvendő japán prémium autómárka mindig is elkötelezett híve volt a technikai újdonságoknak, nem csak az autóipar, hanem a versenysportok területén is. Az Infiniti amellett, hogy idén az egyik legkifinomultabb technikai sport, a Forma1 részesévé vált, a magyarországi lehetőségeket sem téveszti szem elől.
Gagarin utazása már történelem
2011. április 21. 9:14
Szinte hihetetlen, hogy már ötven éve történt Gagarin űrutazása. Ma már az is bizonyos, hogy tényleg járt az űrben, mert voltak időszakok, amikor még ez is kétséges volt. Aztán az kelt szárnyra, hogy meggyilkolták, de talán most már biztosan írható le, hogy műszaki hiba, vezetéstechnikai probléma okozta a halálát, nem ármánykodás.
A kürt és történelme
2011. március 26. 17:16
A Múzeumi esték sorozata kezdődött el a Jász Múzeumban csütörtökön. Az igazgató asszony, Hortiné dr. Bathó Edit tartott érdekes előadást a jászkürtről, nemzeti ereklyénkről, mely az egyik legbecsesebb, leghíresebb és legtöbbet kutatott tárgyi emléke múltunknak.
Új Széchenyi Terv Megújuló Energiával – Budapest, 2011. március 10.
2011. március 2. 13:09
A konferencia ismerteti az energiahatékonyság növelését célzó legjobb műszaki megoldásokat és a Széchenyi-terv kapcsolódó új pályázati lehetőségeit.
Alternatív gyógymód- avagy: kineziológia, az érzelmi stresszoldó
2011. január 28. 19:42
Rohanó világunkban egyre több negatív behatás ér bennünket, mindenki a maga eszközeivel igyekszik védekezni elleni, vagy orvosolni a kialakult problémát. Vannak, akik a gyógyszerek erejében hisznek, de egyre nő azoknak a száma, akik inkább az alternatív gyógymódok térhódításának sikerére alapozva, ezt az utat választja. Ez a lehetőség nem helyezi parkoló-pályára az orvostudományt, sokkal inkább lehetőség testi-lelki egészségünk biztosításának egyik alternatívája. Közülük az egyik „legdivatosabb” a kineziológia. Tudomány, hatékony egészségmegőrző és gyógyító módszer… esetleg kuruzslás? Döntsék el Önök az alábbiak elolvasása után. A válaszokat a dekoratív, természetes szépségű, közvetlen szakembertől- dr. Ásványi Tamásnétól /Ibolya/ kaptam.
Nincs karácsony évkönyv nélkül
2010. december 21. 14:41
Múlt csütörtökön volt a Jászsági Évkönyv idei kötetének sajtóbemutatója a jászberényi Menedzser Klubban. A Jászsági Évkönyv Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kertész Ottó először a támogatónak, Jászberény önkormányzatának és az 1%-ot felajánló olvasóknak mondott köszönetet, mert nélkülük ez a kötet sem jelenhetett volna meg.
AZ ERŐ- Veled, velem van 1.
2010. december 11. 17:59
Rhonda Byrne neve- első hallásra- sokak számára talán ismeretlenül cseng. Abban az esetben, ha társítom a THE SECRET című könyv szerzőjével, bizonyára már többen bólogatnak. A TITOK- film és könyv alakban is megjelent, hivatalos források szerint fél éven belül 4 millió könyv és 2 millió DVD kelt el. A közel 60 esztendős, máig fiatalos ausztrál forgatókönyvíró, producer a vonzás törvényéről ír, illetve szólaltat meg neves tudományos szakembereket. A közelmúltban új művével is megörvendeztette olvasóit, melynek címe: THE POWER- AZ ERŐ. Ebből a kötetből idézek Önöknek az elkövetkező hetekben.
Érdekel a biológia, de hol tanuljak tovább?
2010. november 8. 19:16
A továbbtanulás mindig nagy fejtörést okoz a diákoknak. A pályaválasztás megkönnyítésében számos társadalmi szervezet és tudományos verseny nyújt lehetőséget a középiskolásoknak. Molnár Annát kérdeztem a tapasztalatairól, aki kijutott az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyére.
Otthonszülés – na ne!
2010. október 16. 22:51
Most valószínű, hogy sokan felkapják a fejüket. Talán sokan meg is haragszanak rám, de nem tudom finomabban megfogalmazni: akik az otthonszülés mellett kardoskodnak, potenciális veszélyeztetők. Akár úgy is fogalmazhattam volna, hogy gyilkosok, de mivel szándékosságot nem feltételezek, egy kicsit megengedőbb vagyok.
Geotermikus aktualitások
2010. október 12. 15:39
A geotermikus aktálitásokat ismertető szakmai fórumra kerül sor a Magyar Termálenergia Társaság szervezésében 2010.november 10-én Hódmezővásárhelyen.
Búcsú a hűtőgépek atyjától
2010. július 28. 14:52
A magyar hűtőgépgyártás legnagyobb alakja, a hűtőgépek főkonstruktőre, a hazai mérnöktársadalom nagy tiszteletű és elismert alakja, Safcsák Gyula 77 éves korában rövid betegség után elhunyt.
Bánki Donat-díjas mérnök Jászberényben
2010. május 3. 18:22
A műszaki szakemberek megszervezték szakmai közösségeiket. A nagy öregeket is számon tartják a GTE-ben, s olykor elismerik sok évtizedes munkásságukat.
Klímaváltozás és mezőgazdaság Magyarországon. Konferencia egy sivatagi királyság részvételével
2010. március 17. 13:52
Az agrárium befolyása a klímaváltozásra megkérdőjelez-hetetlen, hiszen a világ üvegházhatást kiváltó gázkibocsátása a mezőgazda-ságból is származik, mégpedig 13 %-a, ami megegyezik a közlekedés okozta szennyezéssel.
A rák legyőzhető
2010. február 9. 19:30
Első alkalommal került arra sor, hogy a Rák Világnapja alkalmából rendezvényt szervezetek Jászberényben. A múlt csütörtöki rendezvény egyben nyitánya is volt a Szent Erzsébet Kórház azon törekvésének, hogy mind közvetlenebb kapcsolatba kerüljön a jászsági betegklubokkal, szélesebb társadalmi bázist alakítson ki a lakossággal. Mindezt Békés Tamástól, a kórház közönség kapcsolatokért felelős szakemberétől tudtuk meg.
Vaddisznó genetikai ujlenyomat vizsgálat
2010. január 2. 3:53
Manapság nagy probléma, hogy a vaddisznó állományban gyakran fordulnak elő vaddisznó/házi sertés hibridek, ezért veszélyben a magyar vaddisznó állomány genetikai tisztasága. Egy gyors genetikai teszttel analizálható, hogy az adott vaddisznó egyed hordoz-e házi sertés genetikai elemeket.
"Az ismert univerzum"
2009. december 19. 11:42
Felemelő - félelmetes - felelősség - Föld.
Egy sikertörténet prológusa – avagy, a magyar agrártudomány rejtett értékei
2009. december 8. 13:13
A paprika az indiánok ősi termesztett növénye. Származási területéről Dél- és Közép-Amerika felfedezése után rendkívül gyorsan elterjedt, és ma már a legkülönbözőbb éghajlatú országokban is termesztik, hazánkban is. Ám a paprikatermesztés mellett, a kísérletezés is jellemző.
Új gazdasági stratégia - klaszterekbe tömörülni
2009. november 24. 17:48
A gazdasági szakemberek jól tudják mi is a klaszter. Olyan összefogás, mely egy nagyobb összefüggésben tud egymásnak segíteni, a cégek együttműködésére alapozva. Ehhez sokféle EU-s pályázat is rendelkezésükre áll. Azonban a klaszter nem arról szól, hogy fogd a pénzt és fuss! Abban dolgozni kell, de másként, mint eddig.