Egyházi esemény
Hírek: 1 - 15
Jászberény katolikus élete
2010. december 8. 17:10
A tízéves jubileumát ünneplő Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jászberényi szervezete szép születésnapi ajándékkal lepte meg önnönmagát és a város közönségét is. Az évfordulóra készült el egy hatalmas munka, a Jászberény katolikus élete című kötet, mely egyben a katolikus közösség erejét, összetartozását, sokszínűségét is mutatja.
Változások a református temetőben
2010. október 15. 16:03
Jászberényben, évtizedes hűséges szolgálat után, lemondott Telek Zoltán, temetőnk volt gondnoka. Eddig végzett munkáját ezúton is köszönjük. Utódját még keresi egyházközségünk.
Hatvan éve házasok
2010. október 15. 15:59
Ritka jubileumot ünnepelt Bathó Jani bácsi és felesége Darázs Margit. Hatvan évvel ezelőtt házasodtak össze, s ahogy a fogadalomban is szerepel, kitartottak egymás mellett jóban rosszban, betegségben egészségben. Ezt a köteléket október 9-én, jászberényi a barátok templomában megerősítették.
A zsidó templom 110 éves lenne
2010. szeptember 10. 12:10
A zsidóság betelepülése a Jászságba Magyarország más vidékeihez képest meglehetősen későn történt. A zárt egységet alkotó katolikus jászok, sajátos kiváltságaik miatt nem engedték a betelepülést csak 1850-től. A vásározást, kereskedést engedték korábban, hiszen a gazdaság működéséhez szükségük volt a zsidó kereskedőkre, de este a térséget, a várost el kellett hagyniuk.
A peresi búcsúban
2010. szeptember 2. 17:07
Jászberény határában a Peresen csak néhányan élnek a tanyákon. Az onnan származók azonban számon tartják a terület emlékeit.
A kő ma is zokog...
2010. július 5. 17:19
Ismét eljött július első vasárnapja. A jászberényi zsidó temető takaros rendben várta most is az emléknap résztvevőit. Többen a sírok között keresték rokonaik nyughelyét, friss virágot tettek a sírra, mások a nagy névtábla vázáiba.
A nagy forgalom teszi tönkre a templomot
2010. február 17. 9:43
A templomjárók tudják, hogy 2009 karácsonyára befejeződött a jászberényi Nagyboldogasszony templom kereszthajójának rekonstrukciója. Jó látni újra régi fényében a díszítő falfestést, de a kupola seccoit is. Azonban azt tudják a hívek, az egyházközség tagjai, elöljárói, hogy a munkát folytatni szükséges.
Búcsú és keresztelő
2009. szeptember 3. 19:49
Ha majd egyszer történészek kutatják a XXI. század elejének történetét, minden bizonnyal megállapítják, nemcsak a hagyományőrzés volt erős, de a hagyományteremtés is. A régi korok emlékeit megőrzők igyekeztek a szép hagyományokat újrateremteni. Persze úgy, hogy a lényeg ne vesszen el, de az adott kor emberének élményt, örömet hozzon. Nos, ilyen hagyományőrző és teremtő folyamat része, hogy a Jászberény határában lévő - egykor a város megélhetését adó -, tanyavilág emlékeit felelevenítik, s a kápolnához, iskolához kötődő szokásokat újra teremtetik.
El kell mondani, hogy mi történt
2009. július 12. 9:15
A jászberényi gettóból több mint 500 embert 1944. júliusának első vasárnapján vagoníroztak be, s küldtek a halálba. A holocaust emléknapot ezért minden évben július elején tartják.
Megújult a templombelső nagyobb része
2008. október 24. 20:32
Jászberényben a Szentkúti templom belső felújítása évek óta tart. Már csak 1/3-d része hiányzik.
Történelmi esküvő Jászberényben
2008. szeptember 4. 19:08
A jászberényi esküvők híresen csodálatosak. Már a polgármesteri hivatal házasságkötő termének eleganciája is ad egyfajta áhítatot életünk talán legjelentősebb pillanatainak átéléséhez.
A Biblia ihlette versek
2008. július 27. 20:32
A jászerényi református templomban több tabló fogadja a híveket szombat óta. Képek, költők, versek, idézetek, közmondások.
Holocaust emléknap
2008. július 14. 14:14
Jászberény történetének egyik tragikus napja volt 1944. júliusának első vasárnapja.
Bad Dürrheim-i delegáció járt városunkban
2004. október 13. 15:09
Hajdúszoboszlóra látogatott október 1-4. között testvérvárosunk, Bad Dürrheim hivatalos delegációja, élén Walter Klupp-pal, a település tavaly megválasztott új polgármesterével.
A hit és a szeretet szárnyain I.
2003. július 18. 14:16
Tizenegy éve létesített testvérvárosi kapcsolatot városunk a fekete-erdői Bad Dürrheim-mel. Az együttműködés teniszezők ismeretségéből fakadt, s azóta mindinkább kiteljesedik. A hivatalos – önkormányzati – partnerség mellett egyesületi tagok, cserkészcsoportok, kórusok, zenekarok jönnek-mennek a két település között. Ékes tanúságaként annak, hogy 1280 kilométer nem lehet akadály.