Törvény, rendelet, szabályozás
Hírek: 1 - 20
Egymást segítő önkormányzatok a Jászságban
2011. május 8. 14:09
A jászok összefogásának számos megnyilvánulása volt a történelemben. Korunkban létezik a huszadik évéhez közelítő Jász Önkormányzatok Szövetsége, mely 18 jászsági önkormányzatot tömörít.
A fákat kivágják ugye
2011. április 21. 9:09
Múlt héten felháborodottan keresett meg bennünket Pesti Kálmán a Pelyhespart utcából. Az ÉMÁSZ a villanyvezetékekig felnyúló fákat, azok ágait vandál módra letarolta.
Jászság ittasan vezet
2011. február 14. 18:22
Halmai Ferenc rendőr alezredes, a Jászberényi rendőrkapitányság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján a 2010-es esztendő eredményeiről adott számot. A közbiztonság, a közlekedés, a bűnmegelőzés, a bűnesetek felderítése sok munkát adott számukra tavaly is. Azonban a bizalomerősítés éveként jellemzett esztendő több területen hozott eredményt, így a derűlátásra is volt/van oka a kapitánynak.
Az előremenekülés stációi
2011. február 14. 18:18
Három megye és két régió szélén fekszik a ceglédi, a jászberényi és a hatvani kórház. A magyar egészségügy átalakításának különböző kísérleteit próbálták már meg, de ezek nem vezettek kellő eredményre. Így egy újabb összefogást, modellértékű társulást alakítottak, egy egészségügyi klasztert hoztak létre. Február 9-én Jászberényben írták alá ennek dokumentumát.
A jászberényi városkép a XIX. század végén
2011. január 22. 16:15
A Jászság első gimnáziumát 1767-ben Jászapátin Dósa Pál jászkapitány alapította. Fenntartása azonban anyagi gondokkal küzdött, így 1779-ben Jászberény városa vállalta, hogy tovább működteti, finanszírozza azt. Így a gimnáziumot elköltöztették Jászapátiból. Előbb a hadnagyi kvártélyban működött, majd 1788-ban a főtéren álló granárium (gabonatároló) épületét alakították át iskolai célra.
Demokráciát így is lehet játszani
2010. december 8. 17:15
Kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott Magyar Levente önkormányzati képviselő, aki az Egy Jobb Jászberényért Egyesület színeiben szerzett mandátumot, és így a kisebbséghez tartozónak számít. A sajtó tájékoztatását azért tartotta fontosnak, mert Jászberény jövőjét jelentősen befolyásoló döntések fognak a napokban megszületni. Ezekről a kérdésekről és az EJJE álláspontjáról volt szó.
A szabályok közé szorult 200 millió
2010. július 16. 15:23
A város lakossága örömmel vette, amikor 2003/2004-ben elkezdődött a szennyíz-csatorna kiépítése Jászberényben. Ehhez a beruházáshoz az állam mintegy 900 milliós támogatást adott, a város önkormányzata 300 milliós önerőt vállalt, és a lakosság forintjaira is számított. Az érintett ingatlanok tulajdonosaitól 300 milliós támogatást várt az önkormányzat. Ennek előteremtését a kedvezményes lakástakarék-pénztári megoldásban indították. Azonban az elszámolás végén mintegy 200 millió hiány mutatkozik. Pedig a lakosok nagy többsége rendesen befizette a törlesztőrészletet.
TÖOSZ főtitkári álláspont a T/32 számú a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatról
2010. május 20. 9:17
Az Indítványban megfogalmazott javaslatok összességében támogathatóak, nem ellentétesek az eddigi törekvésekkel és az önkormányzati érdekekkel. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy ez a törvényi szabályozás nem pótolja az önkormányzati rendszer átalakítását, amelynek fontos tartalmi eleme az önkormányzati képviselő helyének, szerepének és felelősségének pontosítása. Önmagában a kevesebb nem jelent hatékonyság és eredményesség növekedést, és érdemi anyagi megtakarítást sem. Ne keltsük azt a látszatot, hogy a képviselők számának csökkenésével a csökkenő képviselői tiszteletdíj érdemben tud javítani az önkormányzatok gazdasági helyzetén. A kistelepülések jelentős részében eddig sem kaptak tiszteletdíjat a képviselők.
Jászladányon is bevezetik a szociális kártyát
2010. február 1. 17:00
A jászsági településen igen nagy probléma a munkanélküliség. A számítások szerint a tartósan állástalanok számára 220 milliós segély adása szükséges ebben az évben.
Újabb száz millió kell a kórháznak
2009. november 1. 12:29
Az egészségügy, a kórházak finanszírozásában ez évben három rendszer, vagy inkább rendszertelenség volt, ami teljesen bizonytalanná tette a gazdálkodási helyzetet. A Szent Erzsébet Kórház számára a jászberényi önkormányzat erre az esztendőre 100 milliós működési támogatást biztosított. Azonban most újabb 115 millióra lenne szükség, hogy ezt az évet kihúzzák.
Sajtóközlemény
2009. október 21. 9:50
A TÖOSZ tegnapi elnökségi ülésén részt vett Varga Zoltán önkormányzati miniszter.
Tanulmánytervek a belváros szépítésére
2009. szeptember 25. 13:42
Szerdán délután a jászberényi városháza nagytermében ismét a képviselők gyülekeztek. Előtte azonban a folyosón hosszasan tanulmányozták azokat a látványterveket, melyek a Déryné-tömb rekonstrukcióját mutatják három építész elképzelése szerint. Az első emeleti folyosón ezek a tablók közel három hétig (október 2-ig) kint lesznek, bárki megnézheti, sőt az a cél, hogy a városlakók véleményt mondjanak róluk, javaslatokkal segítsék egy végleges terv kialakítását.
Utcanév-táblák rejtélyei Jászberényben
2009. szeptember 25. 10:34
Aki nem jászberényi, annak sok évbe telik, míg megismeri az utcákat, s több évtized sem elegendő ahhoz, hogy megtaláljon egy-egy kis utcát, még ha van is térképe. Jászberény érdekessége, hogy az utcák neve nagyon sok helyen nincs kiírva. Az egyik új háziorvosnak GPS-szel is sikerült eltévednie körzetében, s hónapok multával sem tudta megérteni, hogy a Szövetkezet út egyenes folytatása hogyan lehet Kossuth utca.
A kórház jövője és a helyi sajtó ügye
2009. július 18. 11:46
Jászberény napi problémáiról, az aktuális fejlesztésekről beszéltek sajtótájékoztatójukon a képviselők.
Út a munkához jászberényi módra
2009. július 5. 19:56
A társadalmi igazságérzetet is irritálja évek óta, hogy – a gondoskodó állam jóvoltából - segélyekből több bevételre lehet szert tenni, mint legális munkából. A gazdasági válság is „elnyelte” a munkahelyek egy részét, ami csak rontott, az amúgy sem kedvező helyzeten. Az Európai Unióban is kilógunk a sorból, mert az aktív korú lakosságnak alig több mint fele munkavállaló.
Városi címet kapott 22 nagyközség
2009. július 4. 0:39
A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően Varga Zoltán önkormányzati Miniszter előterjesztésére Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke döntött a várossá nyilvánítási kezdeményezésekről.
Tájékoztató a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CXLXXXI. törvényről
2009. március 11. 10:12
Mint ismeretes 2008. április 1-jével hatályba lépett a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény, amelynek hatálya kiterjed minden olyan az államháztartáson kívülre folyósított pénzügyi támogatásról szóló egyedi döntésre, amely az államháztartás alrendszereiből, európai uniós forrásból vagy nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó kifizetésről szól. A törvény hatálya alá nemcsak a központi támogatások tartoznak, hanem a helyi önkormányzati támogatások is.
Ülésezett a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület
2009. január 31. 17:43
Megtartotta 2009. évi első ülését a doppingellenes tevékenység koordinációs, konzultatív szakmai fórumaként működő Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NDKT).
A foglalkoztatás fontos nemzeti közügy
2008. december 8. 10:49
A foglalkoztatás szélesítése évek óta fontos törekvése az aktuális kormányzatnak. A segélyek helyett munkalehetőséget kell teremteni. A rendszer átalakítása során a munkát nem találók segély helyett rendelkezésre állási támogatást kaphatnak.
Ket. tervezet átdolgozott változata
2008. augusztus 19. 14:00
Köszönjük eddigi véleményüket és várjuk újabb észrevételeiket a tervezet átdolgozott változatával kapcsolatban.