Közel-Kelet
Hírek: 1 - 11
Izrael az ENSZ bizottság dzseníni vizsgálatának halasztásáról döntött
2002. április 24. 8:06
New York, 2002. április 24.
Euro-mediterrán értekezlet/Izraeli-palesztin - Patten, Buteflika
2002. április 23. 9:01
Valencia, 2002, április 23, - Chris Patten, az Európai Unió külügyi biztosa visszautasította hétfőn, a spanyolországi Valenciában zajló ötödik euro-mediterrán értekezleten Simon Peresz izraeli külügyminiszter vádját, amely szerint az EU illetékeseinek Izraellel kapcsolatos állásfoglalásaiban antiszemita érzület mutatkozik meg.    "Nem gondolom, hogy az izraeli kormány politikáját érő bírálat egyet jelentene Izrael bírálatával vagy az antiszemitizmussal" - mondta.
Washington feltételhez köti a palesztinok támogatását
2002. április 17. 8:13
    Washington, 2002,április 17,- Az amerikai kormányzat újabb hat hónapra engedélyezni fogja a Palesztin Felszabadítási Szervezet washingtoni irodájának működését, de a palesztinoknak nyújtott támogatást attól teszi függővé, miként száll szembe Jasszer Arafat elnök a terrorizmussal.    A keddi washingtoni közlés szerint George Bush elnök Colin Powell külügyminiszteréhez intézett memorandumában "az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei szempontjából fontosnak" minősítette, hogy újabb fél évre felfüggesszék a PFSZ tevékenységét korlátozó 1987-es törvény rendelkezéseit.
Dzserbai robbanás - arab lap az al-Kaida szerepéről
2002. április 16. 8:02
Rabat, 2002, április 16, - Az al-Kaida terrorszervezetnek köze van egy arab lapjelentés szerint a múlt héten a tunéziai Dzserbán történt robbanáshoz, amely 15 emberéletet követelt. Az al-Kudsz al-Arabi című, Londonban megjelenő arab nyelvű napilap - amely korábban is több interjút közölt Oszama bin Laden terrorista vezérrel, továbbá az általa vezetett al-Kaida számos dokumentumát hozta nyilvánosságra - keddi számában a terrorszervezetnek tulajdonított közleményt jelentetett meg, amely szerint az al-Kaida követte el a dzserbai robbantást.
Több száz halott Dzsenínben
2002. április 12. 9:11
    Jeruzsálem, 2002, április 12,- Az izraeli hadsereg szóvivője pénteken közölte, hogy "nagy valószínűséggel" több százan haltak meg a héten a dzseníni menekülttáborban kitört harcokban. A palesztinok az ENSZ-hez fordultak, hogy vizsgálja ki a nagy számú halálesetet, és mészárlással vádolták Izraelt.
Izraeli-palesztin konfliktus: ENSZ BT - halasztás, támogatják a madridi nyilatkozatot
2002. április 11. 8:07
Washington, 2002, április 11,- Az arab országok, engedve Washington óhajának, szerdán beleegyeztek abba, hogy egyelőre ne szavazzanak az ENSZ Biztonsági Tanácsában arról a határozati javaslatról, amely "harmadik fél" megjelenését szorgalmazná a Közel-Keleten, az izraeli-palesztin tűzszünet szavatolása érdekében.    Izrael régtől fogva ellenzi azokat a törekvéseket, amelyek valamilyen nemzetközi ellenőrzés megteremtését célozzák az erőszakos cselekmények által terhelt izraeli-palesztin konfliktus térségében.
Harcok Nábluszban, halottak
2002. április 4. 8:15
London, 2002, április 4, - Legalább három palesztin és két izraeli katona meghalt Dzsenínben és Nábluszban csütörtökre virradóra a palesztinoknak az előrenyomuló izraeli harckocsi-oszlopokkal vívott harca során.    Szemtanúk és orvosi források szerint legalább két palesztin és egy izraeli katona meghalt Nábluszban, ahol a palesztinok erős tűzzel fogadták a városba behatoló mintegy 200 tankot illetve páncélozott szállító járművet, és legalább négy tankot harcképtelenné tettek.
Palesztin fegyveresek a betlehemi Születés Templomában
2002. április 3. 8:08
    Betlehem, 2002, április 3,- Palesztin fegyveresek a kereszténység egyik szent helyén, a betlehemi Születés Templomában kerestek menedéket az izraeli páncélosokkal és hadi helikopterekkel folytatott harcaik során.    A palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó Betlehem óvárosában kedden reggel tűntek fel az első izraeli harckocsik és páncélozott szállítójárművek a Születés Temploma körül.
Izraeli harckocsik vonultak be Betlehembe
2002. április 2. 8:12
    Betlehem, 2002,április 2, - Izraeli harckocsik vonultak be kedd hajnalban Betlehem óvárosába, miután izraeli harci gépek és helikopterek egész éjjel köröztek a város felett. Kedden kora reggel az egész városban heves lövöldözés hallatszott, bár az utcák teljesen kihaltak voltak.
Arafat ellenség - ostrom alatt a palesztin elnök hivatala
2002. március 29. 8:29
Jeruzsálem, 2002, március 29,  Ellenségnek nyilvánította az izraeli vezetés Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Ariel Saron miniszterelnök erről maga beszélt a televízióban a kabinet egész éjszakás rendkívüli ülését követően, péntek reggel.
Izraeli-palesztin - a negyedik fegyvernyugvási forduló kudarca
2002. március 25. 8:49
    Jeruzsálem, 2002, március 25, - Nem hozott eredményt az izraeli és a palesztin biztonsági szakértők fegyvernyugvási tárgyalásainak vasárnap esti negyedik fordulója sem. Az izraeli rádió szerint Anthony Zinni amerikai közvetítő kompromisszumos tervezetet adott át a küldöttségeknek.