Gyakorlati képzés
Hírek: 1 - 16
Jó helyre kerültek a forintok
2011. március 18. 16:49
Szakképzési hozzájárulást minden cégnek, vállalkozásnak fizetnie kell. A dolgozók bruttó bére az alapja, s ennek 1,5 %-a a mértéke. A szakképzési hozzájárulás 40%-a az államé lesz, de 60%-ról a cégek maguk dönthetnek. A jászberényi szakképzőket a helyi vállalkozások szívesen támogatják, mert így láthatják, hogy mire is ment el a pénzük.
Tanulni egy életen át kell
2011. február 10. 18:27
A szakmai képzés felnőtt korban is fontos. Egy-egy cég versenyképességét is javítja a jól képzett munkaerő.
Gazdasági tanácsokkal segítenek
2011. január 30. 17:01
A tavalyi helyhatósági választások során különböző nagy vállalkozások vezetői, tulajdonosai is támogatták a győztes Fidesz csapatát Jászberényben. Még az ősszel meg is alakult a Jászberényi Gazdasági Tanács (JGT) azzal a céllal, hogy szakmai véleményekkel, tanácsaikkal segítsék a mindenkori politikai döntéshozók munkáját, és ezzel város gazdasági-társadalmi fejlődését is.
Ha én katona lehetnék!
2010. december 21. 14:54
Október vége felé Jászberény három középiskolájában az igazgatók felvetettek a diákoknak egy érdekes programot. A Magyar Honvédség egy előadássorozat keretében mutatta be a magyar katonák életét. Bármely végzős diák, aki érdeklődik a hadsereg iránt jelentkezhetett, fiúk és lányok is szép számmal képviseltették magukat.
Új fejezet a szakképzésben
2010. október 8. 10:55
Szeptember 30-án, csütörtökön ünnepélyes keretek között avatták fel Jászberényben a Terplán Zénó Műszaki, Kereskedelmi Szakképző Iskola új szakképzési bázisát. A több százmilliós – kétféle EU-s pályázattal támogatott - beruházás valósult meg ezzel.
Szakképzési bázis épül a XXI. század színvonalán
2010. május 3. 18:29
Jászberényben, a volt aprítógépgyári telephelyen nagy a sürgés forgás az EDU-RÉGIÓ TISZK beruházásán, mely egyben biztosítja a Terplán Zénó SZKI szakképzéseinek infrastrukturális hátterét. Hétfőn, amikor odalátogattam öt különböző cég munkásaival találkoztam.
A gazdaság élénkítése nem lehet politikai kérdés
2010. január 20. 12:52
Rövid, lényegre törő esemény volt hétfőn délelőtt Szolnokon a városháza nagytermében. A történelmi festmény – az 1849-es szolnoki csatáról – előtti asztalnál négy férfi ült, készen arra, hogy egy nagy jelentőségű megállapodást aláírjon.
Szakképzési bázist épít a magániskola
2009. november 21. 17:26
Sokan emlékszünk Jászberényben az egykori Aprítógépgyár Hatvani út menti telephelyére. Arra is, amikor igen koros épületek várták ott a jobb időket, amikor eladták, s új vállalkozások próbáltak megtelepedni. Mára már kisebb ipari park alakult ki ott, de a fejlődés még ezután lesz csak igazán jelentős. Új szakképzési bázis épül most.
Svédországba visz a Leonardo-program
2009. szeptember 13. 10:32
Nagyszerű dolog, hogy jászberényi diákok számos európai, de amerikai vagy akár Távol-keleti országba is eljutnak, ismerkednek a világgal, sportversenyeken, művészeti rendezvényeken mérik össze tehetségüket másokkal. A jászberényi Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola tanulói már második alkalommal indulnak Svédországba szakmai és munkatapasztalatokat gyűjteni.
Diák és tanár is iskolapadba ül
2009. augusztus 19. 11:25
Hamarosan becsöngetnek ismét az iskolákban, egy újabb tanév kezdődik. A Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola diákjai számára az lesz az érdekes, hogy tanáraik is iskolapadba ülnek, mert továbbképzés, új ismeretek megszerzése rájuk is vár.
Befektetés a jövőbe
2009. április 1. 18:27
Jászberény és Debrecen két szakképző iskolája összefogott és EU-s támogatással szakképzőbázist építhetnek. A beruházások közel 1 milliárdot jelentenek.
Aranyos pincérek, terítékek
2009. március 13. 16:38
Ma már egy pincérnek olyan kreatívnak kell lenni, mint egy művésznek. Meg kell komponálni egy-egy asztal terítékét, s az étlapot is, ha valamilyen exkluzív megrendelést kell teljesíteni. Erre is tanítják őket a képzés során. Március elsején Szolnokon a IV. Pelikán Kupán – mely rangos gasztroverseny cukrászok, pincérek és szakácsok számára - is ilyen művészi alkotásokat mutattak be a versengő csapatok.
Tanultak, dolgoztak másfél évig
2008. július 27. 20:20
Szerdán délután Jászapátiba igyekeztek a jászsági polgármesterek, mert véget ért az a kistérségi projekt, melyben 17 település önkormányzata és a Régio-Kom Társulás is részt vett Jászapáti önkormányzatának gesztorsága mellett. A Regionális Operatív Program (ROP) környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási non-profit foglalkoztatási programja 2006-ban indult, s közel 150 milliós támogatást nyert el vele a kistérség, aminek révén 46 személyt képeztek ki, s foglalkoztattak is egy éven át.
Reneszánsz lakoma, mint oktatási projekt
2008. április 26. 16:35
Hírül adtuk korábban, hogy milyen nagy vállalkozásba fogott Jászberényben a SZIE ABK és a Gyakorló Iskola, a Klapka SZKI vendéglátós tanulói és a szolnoki Ínyenc Klub. Egy reneszánsz lakomát, Mátyás király korának vigadalmát idézték fel oktatási céllal.
Aranyat érő asztallal nyertek
2008. április 2. 9:21
Március 29-én rendezték meg Szolnokon a III. Pelikán Kupa gasztronómiai versenyt felnőtt és tanuló cukrászok, szakácsok és pincérek részére.
Hal ezerféleképpen
2008. február 12. 11:03
Jászberényben a Klapka György SZKI Kossuth úti tankonyhája és étterme jeles vendéget fogadott a múlt héten, egy olimpikon szakácsot. A jászberényi mesterszakácsok és az iskola jeles szakács- és pincértanulói is köré gyűltek, hogy a mesterfogásokat ellessék tőle.