Műszaki Tudományok
Hírek: 1 - 20
Kutatás, fejlesztés, beruházás
2011. május 5. 12:05
Jászberény külterületén fekvő Flex-Coop Kft. újabb beruházásának és nyertes pályázata bemutatásának nyitórendezvényét tartotta. A farmosi út mentén, az egykori Zagyvamenti téesz telephelye teljes egészében az ipart szolgálja már hosszú évek óta. A meglévő két üzemcsarnok mellé egy újabb is készül az anyagmozgató rendszerek gyártásával foglalkozó vállalkozás telephelyén.
Gagarin utazása már történelem
2011. április 21. 9:14
Szinte hihetetlen, hogy már ötven éve történt Gagarin űrutazása. Ma már az is bizonyos, hogy tényleg járt az űrben, mert voltak időszakok, amikor még ez is kétséges volt. Aztán az kelt szárnyra, hogy meggyilkolták, de talán most már biztosan írható le, hogy műszaki hiba, vezetéstechnikai probléma okozta a halálát, nem ármánykodás.
Új fejezet a szakképzésben
2010. október 8. 10:55
Szeptember 30-án, csütörtökön ünnepélyes keretek között avatták fel Jászberényben a Terplán Zénó Műszaki, Kereskedelmi Szakképző Iskola új szakképzési bázisát. A több százmilliós – kétféle EU-s pályázattal támogatott - beruházás valósult meg ezzel.
Szakképzési bázis épül a XXI. század színvonalán
2010. május 3. 18:29
Jászberényben, a volt aprítógépgyári telephelyen nagy a sürgés forgás az EDU-RÉGIÓ TISZK beruházásán, mely egyben biztosítja a Terplán Zénó SZKI szakképzéseinek infrastrukturális hátterét. Hétfőn, amikor odalátogattam öt különböző cég munkásaival találkoztam.
Bánki Donat-díjas mérnök Jászberényben
2010. május 3. 18:22
A műszaki szakemberek megszervezték szakmai közösségeiket. A nagy öregeket is számon tartják a GTE-ben, s olykor elismerik sok évtizedes munkásságukat.
Megjelent a Zöld Beruházási Rendszer Klimabarát Otthon pályázat
2009. december 22. 23:59
A régóta várt pályázat keretében magánszemélyek is kaphatnak 30%-os támogatást több más cél mellett megújuló energiát hasznosító berendezések (napkollektor, napelem, biomassza kazán, hőszivattyúk, szélkerék) beszerzésére. Újdonság, hogy új építésű, energiatakarékos házak építését is támogatják.
Szilárd Leó fizika- és kémiaverseny
2009. május 23. 19:52
Ismét két helyszínen zajlott a már tradicionálisnak nevezhető Szilárd Leó Fizikaverseny.
Csillagok és csillagászok, ha találkoznak
2009. április 1. 18:58
A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009., ennek jegyében került sor március végén, a tavasz kezdetén, csillagászati találkozóra Jászberényben a Városi Könyvtár és Információs Központban.
A nagykorúság küszöbén - egy sikeres vállalkozás története
2008. december 20. 18:12
A jászberényi Kód Kft. 1991-ben családi vállalkozásként indult. MA már közel 400 embernek adnak munkát Budapesten, Jászberényben és Nyíregyházán. A vállalkozás érdekességeiről készült a riport.
ÖRÖK RENESZÁNSZ – A MEGÚJULÁS TECHNIKÁJA
2008. szeptember 10. 18:50
Hogyan vette birtokba a reneszánsz ember a földet és a vizeket a korabeli tudományos ismeretek segítségével, majd haladva korokon, felfedezéseken át, az eget és a mélységeket? Hogyan rövidültek meg a távolságok, miként nyert egyre meghatározóbb szerepet az idő, hogyan vált a humánus ember írástudó „homo technicus”-szá az egyre több találmánnyal és újítással?
Sztárvendégekkel nyílik a MOBILEUM
2008. június 13. 11:49
Az új állandó kiállítás megnyitására a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én 18:00-tól kerül sor sztárvendégek fellépésével. A MOBILEUM-ot Fábry Sándor adja át a Múzeum tárgyaiból válogatott alkalmi Dizájn Centerével. 20:30-tól pedig a Dumaszínház három fellépője szórakoztatja a közönséget.
A fizikáról érdekesen
2008. május 18. 20:07
Még azok is érdeklődéssel nézték a sok-sok különleges szerkezetet, táblát, saját magától és elektromosan mozgó „kütyüt” akik a fizika és kémia tudományát különösebbképpen nem kedvelik.
Rajzolj, ragassz és repülj
2008. április 28. 15:01
Minden gyerek álma a repülés: a kisfiúk pilóták, a kislányok pedig légiutas-kísérők szeretnének lenni. A Lufthansa ezért Gyermeknap alkalmából egy egész általános iskolai osztály számára szeretné teljesíteni ezt az álmot.
Séta egy műszaki kiállításon I.
2008. március 14. 19:35
Pécs városa évek óta helyszíne a műszaki újdonságok szakkiállításának. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara az idén második alkalommal rendezte meg nagy alapterületen sok érdeklődőt vonzó Pollack Expót.
Tartalmas, eredményes öt évtized
2008. február 7. 21:23
Tavaly év végén ünnepelte a MTESZ Vas Megyei Szervezete fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az apropóból szólaltattuk meg Barna Tamás elnököt, korábbi megyei és regionális ügyvezetőt.
Kutatás, fejlesztés, innováció
2007. október 21. 14:35
 Ezek voltak a kulcsszavak, melyek a fő irányvonalát meghatározták a Gépipari Tudományos Egyesület XXI. Háztartási Készülék Szemináriumán.
Petzval Józsefre emlékeznek látványos programok keretében az Országos Műszaki Múzeumban
2007. augusztus 22. 22:11
2007. augusztus 25-én, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából a nagy fényerejű objektív feltalálójára, Petzval Józsefre emlékeznek meg az OMM Tanulmánytárában.
Repülőmodellező
2007. február 26. 19:17
A püspökszilágyi repülőmodellező Inzsöl Gyulának, jól indult az idei év! Nyíregyházán, az ország eddig egyetlen beltéri repülős és helikopteres találkozóján január 21-én ügyességi versenyen vett részt.
Konferenciák szervezésében erősek
2007. február 12. 17:31
Országos viszonylatban is példamutató a MTESZ Vas megyei szervezetének ismeretterjesztő és képzési tevékenysége. Barna Tamás regionális ügyvezető igazgatótól a jövőbeni elképzelésekről, programokról érdeklődtünk.
(Fő)építészek
2007. január 26. 13:36
Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter kezdeményezésére - a közigazgatási reform részeként - a korábbi területi főépítészi irodák 2007. január 1-jétől állami főépítészi iroda elnevezéssel az újonnan létrehozott regionális közigazgatási hivatalokban, azok szervezeti egységeként, a regionális közigazgatási hivatalvezetők alárendeltségében működnek. Az irodák vezetőit a regionális közigazgatási hivatalok vezetői - a miniszterrel egyetértésben - nevezik ki.