Társadalom
Hírek: 1 - 20
Aranydiplomás tanítók
2011. június 20. 17:55
Bensőséges ünnepség volt a jászberényi tanítóképző falai között. (Mai nevén: a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán.) Az 1961-ben végzett tanítók ötvenéves találkozóján – egy fiú és egy leány osztály tagjaiként - 37-en vehettük át aranyoklevelünket.
Kunságiak főznek a Jászságban
2011. június 15. 18:01
A Jászberényi Nyári rendezvényei között vannak hagyományosak, de idén ezek is megújulnak. A X. Népi Ételek Főzőverseny tekintetében is több változásról tájékoztatta a sajtót Bobák József, a Jászsági Vendéglátósok Egyesülete elnöke, aki egyben főszervezője is a népszerű főzőversenynek.
Apa és lánya közös tárlata
2011. június 13. 13:00
Világok határán, ezt a címet adták a rendezők annak a kiállításnak, melyen apa és leánya alkotásai láthatók a Jászkürt Fogadóban. Június 9-én nyílt és sajnos csak június 18-ig lesz látható a különleges tárlat. A látvány is izgalmas, de az a történet is, mely a megnyitás alkalmával derült ki.
A törökök szerethetők
2011. június 9. 17:48
A Jász Múzeumban a Kulturális és Tudományos Hetek sorozatában érdekes előadás volt csütörtökön délután. Egy különleges felkészültségű előadó, dr. Bartha Júlia volt a vendég, aki nagykun, karcagi származású, s a nők között szinte egyedülálló tudással bír, kiválóan beszél törökül. A néprajztudós sok éven át kutatta a törökök szokásait, hagyományait, így kiváló ismerője a mai török társadalomnak is, ami a hagyományokban gyökerezik.
Dentibusszal a Jászságban
2011. június 9. 17:42
A jászberényi OTP Bank előtt kedd reggel nem lehetett parkolni, mert ismét letáborozott a Dentibusz, a mozgó fogászati rendelő, immár hatodik alkalommal városunkban. Elsőként az Eltérő Tantervű tagozat gyermekei vették körül, s volt aki izgalommal készült a fogorvosi vizsgálatra, mások félve, csak hosszas rábeszélés után mertek felmenni a lépcsőn.
Érdemes a szalvétát olvasni is
2011. június 9. 17:35
Manapság nagy kérdés, hogyan lehet az elmúlt évszázadok értékeit megőrizni, és úgy átadni az ifjú nemzedékeknek, hogy azok is értsék, érezzék az örökségük fontosságát, jelentőségét. Mindenkinek meg kell találni e téren a saját útját.
SAJTÓKÖZLEMÉNY
2011. június 6. 14:46
 Ne zárjuk ki a településeket a kéményseprő-ipari közszolgáltatás szervezéséből.A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló T/3352 számú törvényjavaslat kizárja a községi és városi önkormányzatokat és azok társulásait a közszolgáltatás ellátásából.
A pillanat megőrzője
2011. június 3. 17:44
A Jászkürt Fogadóban pénteken megnyitott kiállítás előhírnöke a Jászberényi Nyár idei három hónapos rendezvénysorozatának. Ismét Keleti Éva Príma Primissima-díjas, világhíres fotóművészünk munkáiból készült válogatás került a falakra.
Időutazás makketekkel
2011. június 3. 17:37
Már öt éve minden májusban a makettezők nagyszabású kiállítása és versenye zajlik Jászberényben. Idén ismét a Bercsényi úti sportcsarnokot telepítették be alkotásaik ezreivel, hiszen a DMK nagytermét már kinőtték.
Hatvanéves érettségi találkozó
2011. június 3. 17:30
A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban szombatonként nagy a forgalom. Tavasszal sorra tartanak érettségi találkozókat az egykori diákok, s gyakran ülnek be a régi osztálytermekbe. Az elmúlt hétvégén egy ötven és egy hatvanéves találkozó diákjait kellett fogadnia a patinás épületnek.
A Jászságról vetélkedtek
2011. június 3. 17:25
Szombaton nagyszabású vetélkedő zajlott a DMK nagytermében délelőtt és délután is. Szülőföldünk a Jászság címmel hirdetett vetélkedést a Jász Múzeumért Alapítvány a kistérség valamennyi általános és középiskolája számára. A tavasszal zajlott írásbeli fordulók után eljött a vetélkedő döntője, melyben nyolc általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a nem csekély díjakért, a helyezésekért.
Nagyműveltségű szélkakas politikus volt
2011. június 3. 17:18
A Városi Könyvtár és Információs Központ nem feledett egy jubileumot, s meghívta Tőkéczki László történész professzort, az ELTE docensét egy előadásra. A nem feledett évforduló pedig az, hogy Apponyi Albert (1846-1933) 130 évvel ezelőtt, 1881-ben lett először Jászberény országgyűlési képviselője, majd a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon 52 éven át maradt is.
Jászkisér a kitelepítettekre emlékezik
2011. május 20. 17:33
A budapesti osztályellenség kitelepítése 1951 május-júniusban történt, több mint 12 ezer embert költözettek vidékre, kis falvakba, távoli helyekre, mintegy büntetésképpen. Jász-Nagykun-Szolnok megye falvaiba 995 budapesti családot telepítettek ki.
Új kötet a Jászságról
2011. május 20. 17:27
A Jász Múzeumban csütörtökön délután ismét könyvbemutatóra gyűltek össze az érdeklődők. A Jász Múzeumért Alapítvány gondozásában megjelent kiadvány egyedülálló, hiszen a Jászságról olyan összefoglaló tanulmánykötet készült, amilyen legutóbb 1942-ben.
Segítséget kérnek a rákbetegek
2011. május 18. 15:42
A Rákbetegek Országos Szövetsége (ROSZ) 2011-ben igen nehéz anyagi helyzetbe került. A korábbi állami támogatást már nem kapja, a finanszírozását teljesen át kell alakítani új előírások szerint, hogy fennmaradhasson.
Segítséget kérnek a rákbetegek
2011. május 18. 15:41
A Rákbetegek Országos Szövetsége (ROSZ) 2011-ben igen nehéz anyagi helyzetbe került. A korábbi állami támogatást már nem kapja, a finanszírozását teljesen át kell alakítani új előírások szerint, hogy fennmaradhasson.
Már termel a biogázüzem
2011. május 16. 17:42
Jászapátin már a próbaüzem zajlik a biogázüzemben, melyet a Jászapáti 2000 Zrt. valósított meg. Az állattenyésztési melléktermékek hasznosításával áramot állítanak elő az uniós támogatással felépített üzemben. A biogázüzemben három 1500 köbméteres acéltartályt és négy 5000 köbméteres végtározót építettek meg.
Jászberényi kanosszajárás a sérült gyermekekkel
2011. május 16. 17:36
Tavaly karácsony előtt ország-világ megtudta, hogy a jászberényi önkormányzat – kiadásai csökkentése érdekében - meg akar válni az Eltérő Tantervű Tagozattól, ahol 169 fogyatékkal élő, sérült gyermek oktatása, nevelése, gondozása történik igen magas színvonalon. Az önkormányzat szándéka kétségbe ejtette a szülőket, demonstrációt szerveztek, segítséget kértek szakmai szervezetektől, hogy gyermekeik iskolája megmaradjon. Ők is elmentek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzathoz, mely átvenné az iskolát, de ennek mélyebb részleteiről azóta se tudnak semmit.
Bababörze
2011. május 12. 16:36
Az ötödik Gyermekvilág – Bababörzét rendezte a DMK Ifjúsági Ház szombaton. Úgy látszik kellett az idő ennek a programnak a beéréshez, mert soha ennyi résztvevő és soha ennyi látogató nem érkezett a rendezvényre, mint most. Kisgyermekes szülők találkozója is volt ez egyben, de szinte egy elő-gyereknap is, hisz sokan jót játszottak a nagyteremben.
Egymást segítő önkormányzatok a Jászságban
2011. május 8. 14:09
A jászok összefogásának számos megnyilvánulása volt a történelemben. Korunkban létezik a huszadik évéhez közelítő Jász Önkormányzatok Szövetsége, mely 18 jászsági önkormányzatot tömörít.