Szociálpolitika
Hírek: 1 - 20
A Szegénység elleni Platform Éves Konventjéről
2011. október 28. 11:00
2011. október 17-18 között került sor Krakkóban a Lengyel Elnökség szervezésében az EU nagyszabású, szegénység elleni küzdelemmel foglalkozó konferenciájára.
Végre valami elkezdődött
2011. június 3. 17:55
Sokan és sokféleképpen vélekednek, sőt olykor ítélkeznek a több évtizede csak dagadó neszűri problémáról, de tettekkel kevesen álltak hozzá a megoldáshoz. Tavaly ősszel a Várunk Alapítvány elnyert egy eu-s pályázatot, és megvalósításához is hozzáláttak. A program kizárólag a Neszűrre terjed ki. Kedden délelőtt már az első eredményekről is beszámoltak.
Segítséget kérnek a rákbetegek
2011. május 18. 15:42
A Rákbetegek Országos Szövetsége (ROSZ) 2011-ben igen nehéz anyagi helyzetbe került. A korábbi állami támogatást már nem kapja, a finanszírozását teljesen át kell alakítani új előírások szerint, hogy fennmaradhasson.
Segítséget kérnek a rákbetegek
2011. május 18. 15:41
A Rákbetegek Országos Szövetsége (ROSZ) 2011-ben igen nehéz anyagi helyzetbe került. A korábbi állami támogatást már nem kapja, a finanszírozását teljesen át kell alakítani új előírások szerint, hogy fennmaradhasson.
Jászberényi kanosszajárás a sérült gyermekekkel
2011. május 16. 17:36
Tavaly karácsony előtt ország-világ megtudta, hogy a jászberényi önkormányzat – kiadásai csökkentése érdekében - meg akar válni az Eltérő Tantervű Tagozattól, ahol 169 fogyatékkal élő, sérült gyermek oktatása, nevelése, gondozása történik igen magas színvonalon. Az önkormányzat szándéka kétségbe ejtette a szülőket, demonstrációt szerveztek, segítséget kértek szakmai szervezetektől, hogy gyermekeik iskolája megmaradjon. Ők is elmentek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzathoz, mely átvenné az iskolát, de ennek mélyebb részleteiről azóta se tudnak semmit.
Ne hagyd magad!
2011. május 5. 12:23
Amikor a szelvény harmadik egységén is lekapartam a felületet, és megláttam a két szám - két betű kombinációját, egy pillanatra a boldogság, az öröm járta át a szívemet. Nyertem!
Lehet kitörni a kilátástalanságból?
2011. április 14. 15:06
Tavaly karácsony előtt volt egy tájékoztató arról, hogy a jászberényi Neszűrben élők segítésére, a munka világába való visszavezetésükre indul egy projekt, melyhez pályázati támogatás révén több mint 60 millió forint áll rendelkezésre.
Életképek a lomtalanításról
2011. április 1. 16:44
Emlékezetes élményem máig, amikor még a megboldogult Hűtőgépgyárban készítettem riportot a gyár területén elhelyezett szemetes konténerek hasznáról és tartalmáról. Abban az időben volt ez, amikor már Magyarországon is volt környezetvédelmi törvény-féle, s elkezdtünk vigyázni Földünkre, a vizekre, a levegőre. Szombaton is elindultam egy „kukavizitre”, mert szervezett lomtalanítás folyt Jászberény több pontján.
Vetőmagokkal a vidéki szegénység felszámolásához
2011. március 26. 17:21
Nyolcezer egységcsomag vetőmagot osztott szét a Magyar Vöröskereszt az ország két legszegényebb megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, márciusban. A 16 millió forint értékű program az Amerikai Ház Alapítvány támogatásából valósulhat meg idén 91 településen.
Ovi épül kétszáz gyermeknek
2011. március 20. 13:09
Csütörtökön volt a projektnyitója az ovicentrum beruházásnak, melyre 2007 óta várnak a jászberényiek. Az EU-s pályázatok útja nem egyszerű, de Jászberénynek sikerült a folyamatot végigvinnie, elnyerni a támogatást. A kivitelezőt is kiválasztották, az engedélyezési eljárások is sikerrel folytak, így a közeli napokban hozzáfoghatnak a tényleges építkezéshez. A beruházás 722 milliós, ebből a város önereje 260 millió.
Húsz éve történt a Hűtőgépgyár privatizációja
2011. március 18. 17:23
Történelmi nap közeledik, március 19-én immár húsz éve, hogy a Lehel Hűtőgépgyár a svéd Electrolux tulajdonába került. Az elmúlt két évtized bizonyította, hogy pozitív volt ez a lépés, a Jászság gazdasága óriásit fejlődött, ami egyben megélhetést is jelent – a beszállító cégeket is ideszámítva - sok ezer embernek.
Igazoltan sikeres
2011. március 10. 14:56
Az önkormányzati kapacitás-építési program norvég tapasztalatok alapján 2009-2010 című projektünk, amit partnerségben valósítottunk meg a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karával és a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségével a napokban zárult.
Elment Vali nővér
2011. február 18. 13:33
Nyolcvanhárom földi év után Bodnár Valéria szerzetesnővér megtért Teremtőjéhez. Egerben született 1928-ban, itt járt iskolába, tanítói oklevelet szerzett 1947-ben.
Jászság ittasan vezet
2011. február 14. 18:22
Halmai Ferenc rendőr alezredes, a Jászberényi rendőrkapitányság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján a 2010-es esztendő eredményeiről adott számot. A közbiztonság, a közlekedés, a bűnmegelőzés, a bűnesetek felderítése sok munkát adott számukra tavaly is. Azonban a bizalomerősítés éveként jellemzett esztendő több területen hozott eredményt, így a derűlátásra is volt/van oka a kapitánynak.
Új szakmákat kínálnak
2011. február 10. 18:00
Ezekben a napokban kell a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek eldönteni, hogy hová adják be továbbtanulási kérelmüket. A végzős diákok közül legtöbben valamilyen szakmai képzés felé orientálódnak. A szakképzés rendszere évek óta átalakulóban van, 2010-ben is jelentősen változott, de ez évben is sok újdonságot tapasztalhatunk.
Gazdasági tanácsokkal segítenek
2011. január 30. 17:01
A tavalyi helyhatósági választások során különböző nagy vállalkozások vezetői, tulajdonosai is támogatták a győztes Fidesz csapatát Jászberényben. Még az ősszel meg is alakult a Jászberényi Gazdasági Tanács (JGT) azzal a céllal, hogy szakmai véleményekkel, tanácsaikkal segítsék a mindenkori politikai döntéshozók munkáját, és ezzel város gazdasági-társadalmi fejlődését is.
Esélyegyenlőség a Földhivatalban is
2010. december 21. 14:35
Kedden délelőtt az Ady Endre úton, a jászberényi körzeti földhivatal épületében ünnepélyesen is átadták az esélyegyenlőséget biztosító, 30 milliós beruházás eredményét, a megújított ügyfélvárót és ügyintézői szakaszt.
A szülők a városháza előtt tiltakoztak
2010. december 17. 14:25
Pénteken kora délután a jászberényi városháza kapuja előtt sokan álldogáltak, beszélgettek. Szülők és gyerekek, tanárok és egyszerű szimpatizánsok is nézelődtek, érdeklődtek. A napokban ismertté vált, hogy a jászberényi városvezetés a megye fenntartásába akarja átadni az Eltérő Tantervű Tagozatot, ahol 168 sérült, hátrányos helyzetű, megkülönböztetett oktatást-nevelést igénylő gyermek tanul. A hír hallatán a felháborodott szülők összefogtak, petíciót fogalmaztak és demonstrációt szerveztek.
Szociális EXPO
2010. november 4. 10:05
A Szociális EXPO harmadik alkalommal, a "2010 – A Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Év keretében valósul meg”, 2010 november 11-12-én.
Sóder, cement és mész a Vöröskereszttől
2010. október 8. 11:06
A tavaszi, majd nyári árvíz és a súlyos belvizek a Jászságban is sok családnak, önkormányzatnak okozott keserves heteket idén. A bajbajutottak segítése sokféle módon és formában valósult meg. A Vöröskereszt területi szervezetének aktivistái is nagyon megdolgoztak azért, hogy eljussanak az adományok a kárt szenvedett családokhoz.