Portré
Hírek: 1 - 20
A pillanat megőrzője
2011. június 3. 17:44
A Jászkürt Fogadóban pénteken megnyitott kiállítás előhírnöke a Jászberényi Nyár idei három hónapos rendezvénysorozatának. Ismét Keleti Éva Príma Primissima-díjas, világhíres fotóművészünk munkáiból készült válogatás került a falakra.
Nagyműveltségű szélkakas politikus volt
2011. június 3. 17:18
A Városi Könyvtár és Információs Központ nem feledett egy jubileumot, s meghívta Tőkéczki László történész professzort, az ELTE docensét egy előadásra. A nem feledett évforduló pedig az, hogy Apponyi Albert (1846-1933) 130 évvel ezelőtt, 1881-ben lett először Jászberény országgyűlési képviselője, majd a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon 52 éven át maradt is.
„Kilófaló” receptek mindenkinek, interjú Szoó Judittal
2011. május 8. 15:48
A diétázásban a legfájóbb pont talán az, hogy nem ehetünk édességeket. Könyveidben kelt tészták, krémes és habos sütemények, valamint kenyér recept is található. Csupa olyan étel, ami a fogyókúra idején tiltott „mannának” számít… Pontosan. Tulajdonképpen ezért kezdtem süteményeket átalakítani!
A szeretet-pedagógia lényegéről
2011. április 14. 14:45
Szeretem azokat a beszélgetéseket, amikor nemcsak értem, de talán - a hatodik vagy hetedik érzékszervemmel - érzem is a lényeget. Amikor a beszélgetőtárs olyat mond el magáról, munkásságáról, amiből a dolgok legmélyebb alapját, erkölcsi mércéjét is sikerül megtudnom. Így történt ez Balog János tanár úr esetében is. Díszpolgári kitüntetése kapcsán beszélgettünk különböző magatartásformákról, gumigerincűek elvtelenül is sikeresnek látszó példákról. Egyszer csak elhangzott a kulcsmondat: A szeretet pedagógiáját igyekeztem egész pályámon megvalósítani.
Elment Vali nővér
2011. február 18. 13:33
Nyolcvanhárom földi év után Bodnár Valéria szerzetesnővér megtért Teremtőjéhez. Egerben született 1928-ban, itt járt iskolába, tanítói oklevelet szerzett 1947-ben.
Balog Ádám helyettes államtitkár
2011. február 10. 18:06
A jászberényiek számára mindig fontos és büszkeségre okot adó dolog volt, ha egy közülük való magas tisztségbe került. A „mi fiunk”-ra odafigyeltek, számon tartották pályája alakulását. A történelem során volt, amikor a Parlament elnöke volt éppen a nagy tiszteletnek örvendő személy, de kormányzati pozícióban is volt már többször jászberényi illetőségű férfiú. Az elmúlt szombaton este a Lehel Vezér Gimnázium alapítványi báljának díszvendége Balog Ádám is a „mi fiunk”.
Ősze bácsi története
2011. január 22. 16:05
Ősze István és családja Mosonmagyaróvárról érkezett Jászberénybe 1927-ben vagy ’28-ban, pontosan nem tudni. A család az Oberczián-féle kocsma épületében lakott, Ősze István ott dolgozott, üzletvezetője volt a helynek. Az Oberczián-féle kocsma a Hold utcai óvoda szomszédságában volt, a Palotásy utca felé eső részen. Ezt az épületet és telket vette meg később Strompf Pál, és ott építette fel az autóbusz pályaudvart 1942-44-ben.
Papp Imre - hetven
2011. január 22. 15:50
Lélegzet visszafojtva álldogáltunk a DMK nagytermében csütörtökön este, vagy 10 percig. A fényeket is lekapcsoltuk, s csak egy-két suttogó szó volt hallható: Jönnek már? Aztán kinyílt a terem ajtaja, a folyosóról besütött a fény, s ott állt Papp Imre.
A hagyomány élő, nem múzeumi tárgy
2010. december 28. 18:14
Az év vége egy kicsit a számvetés, a mérlegelés időszaka is. Számba vesszük mit értünk el, s milyen feladatok, tervek várnak ránk a következő esztendőben. Ilyen beszélgetésre kértem Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfust, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét. Nem volt vele nehéz találkozni, hiszen - bár naponta jár fel Pestre munkája okán - estére hazatér az érparti családi otthonba.
Búcsú a hűtőgépek atyjától
2010. július 28. 14:52
A magyar hűtőgépgyártás legnagyobb alakja, a hűtőgépek főkonstruktőre, a hazai mérnöktársadalom nagy tiszteletű és elismert alakja, Safcsák Gyula 77 éves korában rövid betegség után elhunyt.
Máté György portréi bronzban
2010. június 21. 18:18
Máté György újabb bronz alkotást készített Jászberényben.
Bánki Donat-díjas mérnök Jászberényben
2010. május 3. 18:22
A műszaki szakemberek megszervezték szakmai közösségeiket. A nagy öregeket is számon tartják a GTE-ben, s olykor elismerik sok évtizedes munkásságukat.
Díjnyertes pizzaszakács
2010. április 26. 16:42
Különdíj és sok tapasztalat ez az eredménye Pomázi Péter múlt heti olaszországi látogatásának. A 31 éves fiatalemberre tavaly, a nyári főzőverseny alkalmából figyelhetett fel a berényi közönség. Csodás alkotásokat készített pizzatésztából. Már akkor az idei, pizzaszakácsoknak rendezendő világbajnokságra készült.
A szűcshimzést megmentette az utókor számára
2010. április 15. 14:43
Kevesen lehetnek Jászberényben, akik nem ismerik Misi Éva nénit. A törékeny, csöpp kis hölgy ott van szinte minden jelentősebb kulturális rendezvényen. Ő maga is egy „kulturális munkás”, hiszen olyasmivel foglalkozik, amivel csak kevesek, de nagy kincset őriznek és mentenek meg a jövendőnek munkájuk során.
Kasza Lajos gyárbirodalmat épített húsz év alatt
2010. április 15. 13:27
Jászberény díszpolgári címet adományozott Kasza Lajosnak, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosának.
Új korszak küszöbén állunk
2010. március 18. 14:21
Debreceni József közíró volt a jászberényi könyvtár vendége, ahol három nagy formátumú politikusról és Magyarország jövőjéről folyt a beszélgetés
A helyi televíziózás hőskorából
2010. március 12. 18:12
Az ünnepek fontosak, hiszen alkalmat adnak a számvetésre, a honnan indultunk-hová jutottunk megfogalmazására. Tavaly decemberben Jászberényben a Jászkürt újság 20 éves jubileumát tartotta, hogy felidézze, a két évtized során a helyi nyilvánosság szerepe miért és kinek volt fontos. Milyen, ma már történelminek is mondható, meg nem másítható dolgokat rögzített, s őriz az újság. A szerkesztőség jubileumán érintették azt a tényt, hogy 1989-ben a helyi városi vezetés a kábeltelevíziózás gondolatával is foglalkozott. Ez is megvalósult, de a jubileumra csak egy ember gondolt, úgy tűnik másoknak nem volt fontos a múltidézés.
A pénzzel bánni tudni kell
2010. március 6. 17:06
Iván bácsit sokan ismerik Jászberényben, kevesen lehetnek olyanok, akik nem csináltattak vagy vásároltak nála kabátot, öltönyt, kosztümöt, valamilyen alkalmi ruhát. Finom, minőségi, tisztított használt ruháit jó áron kínálta, így a vékony pénztárca is elbírta a cehhet, s nem kellett azt tudni senkinek, hogy nem újként vásároltuk. Szíjjártó Iván kereskedése fogalommá vált, pedig már nem fiatalon vágott bele ebbe a vállalkozásba. Persze minden történetnek van eleje. Így ugorjunk egy nagyot az időben.
Kertész Tibor büszke jászberényi munkájára
2010. február 1. 17:05
Magyarországon sokak életét alapvetően megváltoztatta az 1956-os forradalom és szabadságharc. Egy akkor 18 éves fiatalember, Kertész Tibor sokadmagával úgy gondolta, hogy nincs jövő ebben az országban. Ő nem a politika, hanem az otthonteremtés kilátástalansága, a tanulás és a gazdasági lehetőségek hiánya miatt indult világnak, s kötött ki Svédországban, ahol befogadták. Nem véletlenül választotta ezt az északi országot. Atlétaként sok svéd fiatallal megismerkedett, megbarátkozott, és úgy ítélte meg, ott lehet jövője.
A tánc szeretete és alázata vezérli
2010. február 1. 14:48
 A Magyar Kultúra Napjának január 22-i ünnepén az egyik legrangosabb kitüntetést Budapesten a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője kapta meg. Ő az Oktatási és Kulturális Minisztérium által adományozott Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjban részesült.