Nemzetiségi ügyek
Hírek: 1 - 20
Polgármesterek EU forrásokkal a romák integrációjáért
2012. július 6. 10:14
A frissen alakult hálózat a Polgármesterek EU forrásokkal a romák integrációjáért (MERI) olyan önkormányzatok jelentkezését várja, akik a legtöbbet tették EU források felhasználásával a romák sikeres integrációjáért az oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás és közszolgáltatások területén.
Csángó fesztivál huszadik alkalommal
2010. augusztus 1. 9:48
Az idei, XX. Jubileumi Csángó Fesztivál a jubileum jegyében zajlik, és különleges programsorozattal várja az érdeklődőket. Több mint 40 program, négy kísérő rendezvény, húsz zenekar, tíz jászberényi együttes, húsz hagyományőrző együttes - Moldvából, Gyimesből és Erdélyből – látható augusztus 5. és 8. között. A művészeti közreműködők száma közel ezer lesz.
Az Európai Bírósághoz fordult a külügy a megakadályozott Sólyom-látogatás miatt
2010. július 6. 21:51
 Megindította az eljárást Szlovákia ellen az Európai Bíróság előtt a Külügyminisztérium kedden, amiért a szomszédos ország a személyek szabad mozgásáról szóló irányelvre hivatkozással 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László köztársasági elnök belépését a területére - közölte a tárca szóvivői irodája.
Ismét jönnek a csángók Jászberénybe
2010. július 1. 14:08
Ismét jönnek a csángók Jászberénybe
Ki a kisebbség Európában?
2010. március 27. 17:30
Jászberényben a főiskola Apponyi Termében érdekes előadásra került sor a Fidesz választási kampányának részeként. Azonban ez alkalommal nem a hazai politika volt napirenden, hanem Európa – s benne hazánk és a magyarság – jövője.
Csángó fesztivál - augusztus 7-től
2009. augusztus 1. 19:28
Sok a változás életünkben, a gazdasági nehézségek nemcsak a családokat érintik, számos nyári rendezvény megtartását is befolyásolják. Idén már a XIX. Csángó Fesztivál előkészítéséről beszélgethettem Jászberényben Szűcs Gáborral, a rendező Jászság Népi Együttes művészeti vezetőjével, a fesztivál igazgatójával.
Közeledik a jászberényi csángó fesztivál
2009. július 18. 11:22
Jászberényben 18. alkalommal rendezik a csángó fesztivált, melyre erdélyi, moldvai, gyimesi hagyományzrők érkeznek, s bemutatják hagyományokait dalban, táncban, viseletben, szokásokban, zenében. A csángó fesztivál során más kisebbségi népek is bemutatkoznak.
Az alán rokonság
2009. június 14. 11:21
Egy négytagú delegáció májusban Észak-Oszétiába utazott, hogy a jászok testvéreivel, rokonaival, az oszétekkel szorosabb ismeretséget kössön. A csapat tagja volt Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, aki június 8-án, a DMK Világjáró sorozatának keretében előadást tartott élményeiről, tapasztalatairól.
NCA a jogalkotás reflektorfényében.
2008. október 7. 11:22
  Civil és társadalom, egyesületek, alapítványok kerültek törvényjavaslat érintettjeivé. Sok kritika illette a civilek részéről az ESZA kht-t,de problémás az NCA működése.
Hazalátogattak a kitelepített németek
2008. szeptember 8. 18:14
A II. világháború után kitelepített német családok hazalátogató csoportját fogadták a közelmúltban a Komlóhoz tartozó Mecsekfalun. Az akkori politika elszenvedői voltak ők, amely a falu lakosságának mintegy felét - huszonöt családot - érintette.
Két éve a komlói görögök képviseletében
2008. augusztus 27. 9:20
Komlón - mint "befogadó" városban, ahová az ország, sőt Európa több részéből érkeztek az emberek néhány évtizede a jobb megélhetés reményében - sokféle náció él. Identitástudatuk megőrzése érdekében fontos számukra, hogy őrizzék, ápolják hagyományaikat, s azokat megismertessék másokkal is. E cél érdekében alakult meg két éve a komlói Görög Kisebbségi Önkormányzat...
Kézfogás Európa határán
2008. augusztus 13. 19:58
Szombaton Jászberényben a Déryné Művelődési Központ nagyterme az európaiság, a népek összefogásának, testvériségének és barátságának a színhelye volt. Két fotókiállítást mutatott a terem.
Egyedülálló élő emlékmű Várpalotán
2008. április 6. 21:15
Wass Albert születésének 100. évfordulója, továbbá a Wass Albert-emlékév apropóján Várpalotán április 8-án (kedden) 16.30-kor a régi strand területén ünnepélyes keretek között az országban egyedülálló élő emlékművet adnak át a város lakóinak.
Gazdag programkínálat, élénk klub-élet várja Komlón a német kisebbséghez tartozókat
2007. december 12. 10:06
Azzal, hogy hosszú ideig nem használhatták anyanyelvüket, nem tömörülhettek közösségbe, kétsgtelenül sérült a német származású emberek identitástudata. Most azon munkálkodik Komlón a német kisebbségi önkormányzat és a német klub egyaránt, hogy ezt a "hibát" helyreállítsa...
Munkacsoport segíti a vereckei emlékmű létrehozását
2007. december 7. 11:04
Magyar-ukrán munkacsoport jön létre a vereckei honfoglalási emlékmű létrehozásáért. A kárpátaljai magyarság által több mint egy évtizede megfogalmazott elképzelésről Gémesi Ferenc kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár Dmitro Tkaccsal, Ukrajna budapesti nagykövetével egyeztetett.
BALKÁN EXPRESSZ 2007 (SZERBIA)
2007. november 9. 16:46
12. alkalommal mutatják be a balkáni művészek saját kultúrájukat, világukat a Balkán Hangja Kulturális Egyesület szervezésében. 1995-ben az Almássy Téri Szabadidőközpontban született a Balkán Hangja Fesztiválsorozat.
Külhoni magyarok kulturális fesztiválja a pesti rakparton
2007. augusztus 8. 21:15
Idén első ízben rendezik meg a külhoni magyarok kulturális fesztiválját, a Biennálét. Az augusztus 18-a és 20-a között a pesti alsórakparton zajló rendezvény célja a határainkon túl élő magyarok kulturális sokszínűségének bemutatása.
A miniszterelnök üzenete a Roma Holokauszt Emléknapján
2007. augusztus 2. 20:06
„Tisztelt Honfitársaim, Tisztelt Emlékezők! Büszke vagyok arra, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökei közül elsőként szólalhattam meg lovári nyelven az Ország Házában.
A Magyar Református Szeretetszolgálat fotópályázatot hirdet
2007. július 18. 6:07
A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kiállítással egybekötött, nyílt fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A fotópályázat a Nyilas Misi Program részét képezi, melyben határon túli szegény és tehetséges iskolásokat támogatunk. A kampány szlogenje: „Segíts, hogy magyarul tanulhassak!”
Pályázat a csángómagyarok identitásának megőrzéséért
2007. július 12. 21:59
A pályázat célja a csángómagyarok identitásának és magyar nyelvének megőrzését szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programok, valamint az intézményfenntartás támogatása.