Gyermeknevelés
Hírek: 1 - 20
AJKP és AJKSZP országos tanévnyitó ünnepség Ibrány
2013. szeptember 9. 12:37
2013. szeptember 06-07-én újra nagyszabású rendezvénynek adott helyet intézményünk.
Programhétvége Püspökladányban
2012. november 26. 20:25
2012. november 16-18-ig programhétvégét szerveztek nekünk a kollégiumi tanáraink.
Egy bécsi kirándulás emlékei
2012. augusztus 22. 16:05
2012. tavaszán kirándulni mentünk az osztrák fővárosba.
Gólyatábor Kiskunfélegyházán
2012. július 5. 7:59
Már ötödik éve, hogy a leendő Arany János Programba bekerült tanulóknak egy hetes gólyatábort szervezünk. Így ez idén sem maradhatott el. Leendő csoportvezetők Kis Virág és Czirkó Mária, akik összefogták az idei év gólyatáborát.
„Legügyesebb kollégium és kollégista” vetélkedő, mint jó gyakorlat átadása
2012. március 26. 14:42
2012.03.23-án 9 kollégiumból mintegy 80 kollégista érkezett hozzánk Kiskunfélegyházára, hogy egy tevékenységközpontú szakmai napon részt vegyenek, mely egyben megyei területi döntő is. Ez a pénteki nap az élmények igazi tárháza volt!
Megtalált boldogság
2011. november 4. 8:08
Módra Ildikó Trapp című mesekönyvében a Piccolo vándorcirkusz a világot modellálja, emberi sorsokat és jellemeket mutat be, miközben a mindenkiben felmerülő örök kérdésekre próbál válaszolni: elérhetők-e az álmaink, hogyan viseljük el a kudarcokat, félresikerült próbálkozásokat, milyen az igazi cinkostárs?
Aranydiplomás tanítók
2011. június 20. 17:55
Bensőséges ünnepség volt a jászberényi tanítóképző falai között. (Mai nevén: a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán.) Az 1961-ben végzett tanítók ötvenéves találkozóján – egy fiú és egy leány osztály tagjaiként - 37-en vehettük át aranyoklevelünket.
Dentibusszal a Jászságban
2011. június 9. 17:42
A jászberényi OTP Bank előtt kedd reggel nem lehetett parkolni, mert ismét letáborozott a Dentibusz, a mozgó fogászati rendelő, immár hatodik alkalommal városunkban. Elsőként az Eltérő Tantervű tagozat gyermekei vették körül, s volt aki izgalommal készült a fogorvosi vizsgálatra, mások félve, csak hosszas rábeszélés után mertek felmenni a lépcsőn.
A Jászságról vetélkedtek
2011. június 3. 17:25
Szombaton nagyszabású vetélkedő zajlott a DMK nagytermében délelőtt és délután is. Szülőföldünk a Jászság címmel hirdetett vetélkedést a Jász Múzeumért Alapítvány a kistérség valamennyi általános és középiskolája számára. A tavasszal zajlott írásbeli fordulók után eljött a vetélkedő döntője, melyben nyolc általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a nem csekély díjakért, a helyezésekért.
VÁRJUK ÖNT, Törp Program
2011. május 18. 20:55
Egy átlagos ötéves kirakózik, bújócskázik és arról álmodik, hogy egyszer majd pilóta lesz. Vannak olyan ötévesek is, akik naponta többször kapnak inzulint és pontosan tudják, mi a szénhidrát. Ugyanolyan pajkosak és sokszor nem fogadnak szót. De cukorbetegségüket nagyon is komolyan veszik.
Jászberényi kanosszajárás a sérült gyermekekkel
2011. május 16. 17:36
Tavaly karácsony előtt ország-világ megtudta, hogy a jászberényi önkormányzat – kiadásai csökkentése érdekében - meg akar válni az Eltérő Tantervű Tagozattól, ahol 169 fogyatékkal élő, sérült gyermek oktatása, nevelése, gondozása történik igen magas színvonalon. Az önkormányzat szándéka kétségbe ejtette a szülőket, demonstrációt szerveztek, segítséget kértek szakmai szervezetektől, hogy gyermekeik iskolája megmaradjon. Ők is elmentek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzathoz, mely átvenné az iskolát, de ennek mélyebb részleteiről azóta se tudnak semmit.
Bababörze
2011. május 12. 16:36
Az ötödik Gyermekvilág – Bababörzét rendezte a DMK Ifjúsági Ház szombaton. Úgy látszik kellett az idő ennek a programnak a beéréshez, mert soha ennyi résztvevő és soha ennyi látogató nem érkezett a rendezvényre, mint most. Kisgyermekes szülők találkozója is volt ez egyben, de szinte egy elő-gyereknap is, hisz sokan jót játszottak a nagyteremben.
Hogyan fogadjuk el az érzéseket?
2011. május 11. 17:46
Kevésbé látványos, de nem kevésbé fontos, hogy gyermekünk mindeközben érzelmileg is fejlődik, újabb és újabb, addig nem tapasztalt érzésekkel találja szembe magát, amelyekkel meg kell ismerkednie, meg kell tanulnia kezelni őket.
Hogyan dicsérjünk?
2011. május 7. 19:55
Szülő-gyerek kommunikáció Hogyan dicsérjünk? A dicséret mindig hálás téma. Azt gondoljuk, hogy ezen nincs mit tanulni, hiszen dicsérni mindenki tud. A tréningeken részt vevők legnagyobb része azonban megdöbben a dicséretről szóló foglalkozásokon. Na, de ne szaladjunk ennyire előre...
Lepkehimlő-járvány
2011. május 7. 19:50
Lepkehimlő-járvány Tavaszi pillangók Idén a tavaszi pillangókkal együtt megérkeztek az arcon kiütésszerűen jelentkezők is. Évek óta nem volt olyan lepkehimlő-járvány, mint idén. Szinte minden óvodában, iskolában, orvosi rendelőben feltűnnek a pillangószerűen kipirosodott arcú kisgyerekek. Találó a lepkehimlő név, de becsületes neve is van a betegségnek: erythema infectiosum, vagy ötödik betegség (a rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő négyes után az „ötödik”).
Hátamon a zsákom, vár a Kacifántom
2011. május 7. 19:42
Minőségi gyermekprogramok Hátamon a zsákom, vár a Kacifántom Ez az idei tavasz más, mint a többi – érzem. Főleg, hogy nemcsak a télen megszokott szobai hinta, könyv, duplós és építőkockás játszódélutánjaink lesznek a programlistánkon mostantól, hanem mehetünk végre a játszótérre! Ha nem kedvez az időjárás ennek, vagy látom a fiamon, hogy zenés-táncos programra vágyik, meg társaságra, irány a Kacifánt – mivel ez a vadi új játszóház közel van a Károlyi kerthez, a parkba menet, vagy onnét hazafelé bármikor belefér egy kis móka.
Jó annak, akire Kököjszi és Bobojsza vigyáz
2011. április 14. 15:12
A jászberényi Malom Film-Színház színpadán vasárnap délelőtt és délután a kecskeméti Ciróka Bábszínház előadásán tapsoltak a gyerekek.
A szeretet-pedagógia lényegéről
2011. április 14. 14:45
Szeretem azokat a beszélgetéseket, amikor nemcsak értem, de talán - a hatodik vagy hetedik érzékszervemmel - érzem is a lényeget. Amikor a beszélgetőtárs olyat mond el magáról, munkásságáról, amiből a dolgok legmélyebb alapját, erkölcsi mércéjét is sikerül megtudnom. Így történt ez Balog János tanár úr esetében is. Díszpolgári kitüntetése kapcsán beszélgettünk különböző magatartásformákról, gumigerincűek elvtelenül is sikeresnek látszó példákról. Egyszer csak elhangzott a kulcsmondat: A szeretet pedagógiáját igyekeztem egész pályámon megvalósítani.
A szeretet-pedagógia lényegéről
2011. április 11. 14:37
Szeretem azokat a beszélgetéseket, amikor nemcsak értem, de talán - a hatodik vagy hetedik érzékszervemmel - érzem is a lényeget. Amikor a beszélgetőtárs olyat mond el magáról, munkásságáról, amiből a dolgok legmélyebb alapját, erkölcsi mércéjét is sikerül megtudnom. Így történt ez Balog János tanár úr esetében is.
Elmulasztott döntések levét isszuk
2011. április 1. 13:30
Nem emlékszem arra, hogy a városháza nagytermében ennyien lettünk volna, mint kedden este. Pótszékeken is ültek a pedagógusok, ők töltötték meg a termet. Az oktatásban tervezett változtatásokról volt fórum, ami már eddig is vitákat váltott ki. Szatmári Antalné, a humán erőforrás bizottság elnöke köszöntője után Birinyi János, az oktatási koncepció kidolgozója ismertette a tervezet lényegét.