Helytörténet
Hírek: 1 - 20
Az év Tájháza 2011
2011. szeptember 29. 10:09
Balatonkenesén, a Kossuth utca 6. szám alatt áll az a hangulatos épület, mely elnyerte idén az év Tájháza címet..
A III. Magyar-Francia Önkormányzati Találkozóról
2011. július 8. 13:44
A konferencián Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke Eötvös József szavait ajánlotta mind a francia, mind a magyar önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán megfontolásra: "Haladni csak úgy lehet, amíg az egyik lábunkkal előre lépünk,a másikat a helyén tartjuk”.
Lószőrfonó és gyapjúhímző tábor a Csengedben
2011. június 27. 20:56
Lószőr és gyapjúhímző tábor a Csengedben
Apa és lánya közös tárlata
2011. június 13. 13:00
Világok határán, ezt a címet adták a rendezők annak a kiállításnak, melyen apa és leánya alkotásai láthatók a Jászkürt Fogadóban. Június 9-én nyílt és sajnos csak június 18-ig lesz látható a különleges tárlat. A látvány is izgalmas, de az a történet is, mely a megnyitás alkalmával derült ki.
Érdemes a szalvétát olvasni is
2011. június 9. 17:35
Manapság nagy kérdés, hogyan lehet az elmúlt évszázadok értékeit megőrizni, és úgy átadni az ifjú nemzedékeknek, hogy azok is értsék, érezzék az örökségük fontosságát, jelentőségét. Mindenkinek meg kell találni e téren a saját útját.
A Jászságról vetélkedtek
2011. június 3. 17:25
Szombaton nagyszabású vetélkedő zajlott a DMK nagytermében délelőtt és délután is. Szülőföldünk a Jászság címmel hirdetett vetélkedést a Jász Múzeumért Alapítvány a kistérség valamennyi általános és középiskolája számára. A tavasszal zajlott írásbeli fordulók után eljött a vetélkedő döntője, melyben nyolc általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a nem csekély díjakért, a helyezésekért.
Nagyműveltségű szélkakas politikus volt
2011. június 3. 17:18
A Városi Könyvtár és Információs Központ nem feledett egy jubileumot, s meghívta Tőkéczki László történész professzort, az ELTE docensét egy előadásra. A nem feledett évforduló pedig az, hogy Apponyi Albert (1846-1933) 130 évvel ezelőtt, 1881-ben lett először Jászberény országgyűlési képviselője, majd a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon 52 éven át maradt is.
Jászkisér a kitelepítettekre emlékezik
2011. május 20. 17:33
A budapesti osztályellenség kitelepítése 1951 május-júniusban történt, több mint 12 ezer embert költözettek vidékre, kis falvakba, távoli helyekre, mintegy büntetésképpen. Jász-Nagykun-Szolnok megye falvaiba 995 budapesti családot telepítettek ki.
Új kötet a Jászságról
2011. május 20. 17:27
A Jász Múzeumban csütörtökön délután ismét könyvbemutatóra gyűltek össze az érdeklődők. A Jász Múzeumért Alapítvány gondozásában megjelent kiadvány egyedülálló, hiszen a Jászságról olyan összefoglaló tanulmánykötet készült, amilyen legutóbb 1942-ben.
Egy vállalkozás nehézségeiről
2011. május 1. 10:37
Jászberényben a XIX. század végén a Sugár út - ma Rákóczi út - mentén hatalmas üres területek, vizenyős, gödrökkel tarkított buckák voltak.
Őszi tájkép a tavaszban
2011. április 7. 16:01
A Hamza Múzeum és Jász Galéria kedvelt sorozata, A hónap műtárgya folytatódott. Egy Thorma János festményt sikerült megszerezni, s bemutatni a közönség számára. Góg Zoltán igazgató a csütörtöki bemutatón elmondta, hogy a Képzőművészet-barátok Köre támogatásával került sor a bemutatóra.
Török Aladár kálváriája
2011. április 1. 13:47
Egy elfeledett polgármester, Török Aladár története elevenedett meg a Jász Múzeumban, s az a korszak, amiben eleve bukásra volt ítélve munkája.
A kürt és történelme
2011. március 26. 17:16
A Múzeumi esték sorozata kezdődött el a Jász Múzeumban csütörtökön. Az igazgató asszony, Hortiné dr. Bathó Edit tartott érdekes előadást a jászkürtről, nemzeti ereklyénkről, mely az egyik legbecsesebb, leghíresebb és legtöbbet kutatott tárgyi emléke múltunknak.
Messzire hallik a jászkiséri harangszó
2011. március 20. 13:01
Érdekes könyv bemutatója volt csütörtökön a Jász Múzeumban. Egy Jászkisérről Szolnokra került ízig-vérig lokálpatrióta orvos újabb könyve népszerűsíti a kisvárost, az egykor és most ott élteket, onnan elszármazottakat, de a megyeszékhely kiválóságai sem maradnak ki az anekdotázásból, a múlt- és emlékidézésből, ami könyvvé formálódott tavaly év végén.
Egy polgármester kálváriája
2011. március 20. 12:29
Egy polgármester kálváriája Március 24-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Jász Múzeumban a Múzeumi esték sorozatban Kiss Erika helytörténeti kutató előadása, mely egy XIX. század végi történetet, Török Aladár polgármester korszakát mutatja be a legfrissebb kutatásai alapján.
Húsz éve történt a Hűtőgépgyár privatizációja
2011. március 18. 17:23
Történelmi nap közeledik, március 19-én immár húsz éve, hogy a Lehel Hűtőgépgyár a svéd Electrolux tulajdonába került. Az elmúlt két évtized bizonyította, hogy pozitív volt ez a lépés, a Jászság gazdasága óriásit fejlődött, ami egyben megélhetést is jelent – a beszállító cégeket is ideszámítva - sok ezer embernek.
A promenád történetéből
2011. február 6. 14:54
A jászberényi promenád, a főtemplom melletti park, sétatér hamarosan megújul, megszépül, átalakul a főtér rekonstrukciós fejlesztési programja részeként. Nem ez lesz az első átlényegülése. Nézzük, hogyan is alakult ki a promenád a XIX. század végén, a XX. század elején.
Önkéntesek segítik a múzeumot
2011. február 3. 17:00
A Jász Múzeum Jászberényben lassan 140 éve gyűjti, őrzi, bemutatja a Jászság és Jászberény természeti, történelmi, néprajzi, kulturális értékeit, emlékeit. Azonban mint kis, vidéki múzeumnak nem könnyű a helyzete finanszírozási, fenntartási szempontból.
Kézműves remek lett a lószőrékszer
2011. február 1. 19:11
                                                  Ország Lászlóné Dékány Katalin                                                                        lószőrfonó népi iparművész                                                                    lószőrgarnitúrája                                                                     Magyar Kézműves Remek   A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben alapított Magyar Kézműves Remek címre 2010-ben kilencedik alkalommal pályázhattak az érdeklődők. A különleges előállítási technológiát őrző, kiemelkedő minőségű kézműves termékek díjazásának célja a magyar kézműves hagyományok és adottságok társadalmi elismerése, köznapi hasznosítása, a hagyományőrző kisipari tevékenység, a kézműves ipar rangjának emelése, piaci lehetőségeinek feltárása, bővítése.
A jászberényi városkép a XIX. század végén
2011. január 22. 16:15
A Jászság első gimnáziumát 1767-ben Jászapátin Dósa Pál jászkapitány alapította. Fenntartása azonban anyagi gondokkal küzdött, így 1779-ben Jászberény városa vállalta, hogy tovább működteti, finanszírozza azt. Így a gimnáziumot elköltöztették Jászapátiból. Előbb a hadnagyi kvártélyban működött, majd 1788-ban a főtéren álló granárium (gabonatároló) épületét alakították át iskolai célra.