Pedagógia
Hírek: 1 - 20
Aranydiplomás tanítók
2011. június 20. 17:55
Bensőséges ünnepség volt a jászberényi tanítóképző falai között. (Mai nevén: a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán.) Az 1961-ben végzett tanítók ötvenéves találkozóján – egy fiú és egy leány osztály tagjaiként - 37-en vehettük át aranyoklevelünket.
Dentibusszal a Jászságban
2011. június 9. 17:42
A jászberényi OTP Bank előtt kedd reggel nem lehetett parkolni, mert ismét letáborozott a Dentibusz, a mozgó fogászati rendelő, immár hatodik alkalommal városunkban. Elsőként az Eltérő Tantervű tagozat gyermekei vették körül, s volt aki izgalommal készült a fogorvosi vizsgálatra, mások félve, csak hosszas rábeszélés után mertek felmenni a lépcsőn.
Időutazás makketekkel
2011. június 3. 17:37
Már öt éve minden májusban a makettezők nagyszabású kiállítása és versenye zajlik Jászberényben. Idén ismét a Bercsényi úti sportcsarnokot telepítették be alkotásaik ezreivel, hiszen a DMK nagytermét már kinőtték.
Hatvanéves érettségi találkozó
2011. június 3. 17:30
A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban szombatonként nagy a forgalom. Tavasszal sorra tartanak érettségi találkozókat az egykori diákok, s gyakran ülnek be a régi osztálytermekbe. Az elmúlt hétvégén egy ötven és egy hatvanéves találkozó diákjait kellett fogadnia a patinás épületnek.
A Jászságról vetélkedtek
2011. június 3. 17:25
Szombaton nagyszabású vetélkedő zajlott a DMK nagytermében délelőtt és délután is. Szülőföldünk a Jászság címmel hirdetett vetélkedést a Jász Múzeumért Alapítvány a kistérség valamennyi általános és középiskolája számára. A tavasszal zajlott írásbeli fordulók után eljött a vetélkedő döntője, melyben nyolc általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a nem csekély díjakért, a helyezésekért.
Új kötet a Jászságról
2011. május 20. 17:27
A Jász Múzeumban csütörtökön délután ismét könyvbemutatóra gyűltek össze az érdeklődők. A Jász Múzeumért Alapítvány gondozásában megjelent kiadvány egyedülálló, hiszen a Jászságról olyan összefoglaló tanulmánykötet készült, amilyen legutóbb 1942-ben.
Történelmi játszóházban vigadtak
2011. május 18. 15:34
Megfáradt kuruc csapatot láttam szerdán dél körül a jászberényi városháza előtti padokon, de a lépcsőkön is ülni. Sőt, a Szövetkezet út elején is haladt egy kissé szétszórtnak tűnő csapat. Az általános iskolás gyerekek a Jász Múzeum történelmi játszóházában töltöttek jó két órát, hogy II. Rákóczi Ferenccel és a kuruc korral ismerkedjen.
Jászberényi kanosszajárás a sérült gyermekekkel
2011. május 16. 17:36
Tavaly karácsony előtt ország-világ megtudta, hogy a jászberényi önkormányzat – kiadásai csökkentése érdekében - meg akar válni az Eltérő Tantervű Tagozattól, ahol 169 fogyatékkal élő, sérült gyermek oktatása, nevelése, gondozása történik igen magas színvonalon. Az önkormányzat szándéka kétségbe ejtette a szülőket, demonstrációt szerveztek, segítséget kértek szakmai szervezetektől, hogy gyermekeik iskolája megmaradjon. Ők is elmentek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzathoz, mely átvenné az iskolát, de ennek mélyebb részleteiről azóta se tudnak semmit.
Hogyan dicsérjünk?
2011. május 7. 19:55
Szülő-gyerek kommunikáció Hogyan dicsérjünk? A dicséret mindig hálás téma. Azt gondoljuk, hogy ezen nincs mit tanulni, hiszen dicsérni mindenki tud. A tréningeken részt vevők legnagyobb része azonban megdöbben a dicséretről szóló foglalkozásokon. Na, de ne szaladjunk ennyire előre...
Lehet kitörni a kilátástalanságból?
2011. április 14. 15:06
Tavaly karácsony előtt volt egy tájékoztató arról, hogy a jászberényi Neszűrben élők segítésére, a munka világába való visszavezetésükre indul egy projekt, melyhez pályázati támogatás révén több mint 60 millió forint áll rendelkezésre.
A szeretet-pedagógia lényegéről
2011. április 14. 14:45
Szeretem azokat a beszélgetéseket, amikor nemcsak értem, de talán - a hatodik vagy hetedik érzékszervemmel - érzem is a lényeget. Amikor a beszélgetőtárs olyat mond el magáról, munkásságáról, amiből a dolgok legmélyebb alapját, erkölcsi mércéjét is sikerül megtudnom. Így történt ez Balog János tanár úr esetében is. Díszpolgári kitüntetése kapcsán beszélgettünk különböző magatartásformákról, gumigerincűek elvtelenül is sikeresnek látszó példákról. Egyszer csak elhangzott a kulcsmondat: A szeretet pedagógiáját igyekeztem egész pályámon megvalósítani.
Ovi épül kétszáz gyermeknek
2011. március 20. 13:09
Csütörtökön volt a projektnyitója az ovicentrum beruházásnak, melyre 2007 óta várnak a jászberényiek. Az EU-s pályázatok útja nem egyszerű, de Jászberénynek sikerült a folyamatot végigvinnie, elnyerni a támogatást. A kivitelezőt is kiválasztották, az engedélyezési eljárások is sikerrel folytak, így a közeli napokban hozzáfoghatnak a tényleges építkezéshez. A beruházás 722 milliós, ebből a város önereje 260 millió.
Velünk farsangoltak az európaiak
2011. február 20. 17:03
Nemrég 20 felnőtt és 10 diák érkezik Jászberénybe a Klapka SZKI vendégeként, hogy a Comenius-program újabb állomásaként itt tartsák meg soros találkozójukat.
Süsü a színházban
2011. február 18. 13:37
Éljen Süsü!, Éljen Süsü, kiabálták ütemesen a gyerekek Jászberényben a Malom Film-Színházban. Persze tapsoltak is, hiszen egyórányi, szinte pisszenés nélkül töltött idő után mindenkit felszabadult örömmel töltött el, hogy Süsü sorsa jóra fordult.
Elment Vali nővér
2011. február 18. 13:33
Nyolcvanhárom földi év után Bodnár Valéria szerzetesnővér megtért Teremtőjéhez. Egerben született 1928-ban, itt járt iskolába, tanítói oklevelet szerzett 1947-ben.
Új szakmákat kínálnak
2011. február 10. 18:00
Ezekben a napokban kell a nyolcadikos diákoknak és szüleiknek eldönteni, hogy hová adják be továbbtanulási kérelmüket. A végzős diákok közül legtöbben valamilyen szakmai képzés felé orientálódnak. A szakképzés rendszere évek óta átalakulóban van, 2010-ben is jelentősen változott, de ez évben is sok újdonságot tapasztalhatunk.
I. Kenesei Kodály Kurzus
2011. február 10. 11:57
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak Balatonkenesére az I. Kenesei Kodály Kurzusra..
Papp Imre - hetven
2011. január 22. 15:50
Lélegzet visszafojtva álldogáltunk a DMK nagytermében csütörtökön este, vagy 10 percig. A fényeket is lekapcsoltuk, s csak egy-két suttogó szó volt hallható: Jönnek már? Aztán kinyílt a terem ajtaja, a folyosóról besütött a fény, s ott állt Papp Imre.
Ha én katona lehetnék!
2010. december 21. 14:54
Október vége felé Jászberény három középiskolájában az igazgatók felvetettek a diákoknak egy érdekes programot. A Magyar Honvédség egy előadássorozat keretében mutatta be a magyar katonák életét. Bármely végzős diák, aki érdeklődik a hadsereg iránt jelentkezhetett, fiúk és lányok is szép számmal képviseltették magukat.
A szülők a városháza előtt tiltakoztak
2010. december 17. 14:25
Pénteken kora délután a jászberényi városháza kapuja előtt sokan álldogáltak, beszélgettek. Szülők és gyerekek, tanárok és egyszerű szimpatizánsok is nézelődtek, érdeklődtek. A napokban ismertté vált, hogy a jászberényi városvezetés a megye fenntartásába akarja átadni az Eltérő Tantervű Tagozatot, ahol 168 sérült, hátrányos helyzetű, megkülönböztetett oktatást-nevelést igénylő gyermek tanul. A hír hallatán a felháborodott szülők összefogtak, petíciót fogalmaztak és demonstrációt szerveztek.