Történelem
Hírek: 1 - 20
Históriás verseny Besi-sikerrel
2012. április 19. 21:14
 A közelmúltban Kecskemét-Lakitelek adott otthont – az évek során immáron nyolcadik alkalommal – a középiskolások Arany János Tehetséggondozó Programjában részt vevő diákok számára kiírt történelmi vetélkedőnek. A híres népfőiskolai helyszínen tartott históriás megméretésen a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumot két tizedikes diáktrió képviselte, rajtuk kívül még az ország számos pontjáról húsz csapat indult „szellemi harcba” az értékes jutalmakért.
A törökök szerethetők
2011. június 9. 17:48
A Jász Múzeumban a Kulturális és Tudományos Hetek sorozatában érdekes előadás volt csütörtökön délután. Egy különleges felkészültségű előadó, dr. Bartha Júlia volt a vendég, aki nagykun, karcagi származású, s a nők között szinte egyedülálló tudással bír, kiválóan beszél törökül. A néprajztudós sok éven át kutatta a törökök szokásait, hagyományait, így kiváló ismerője a mai török társadalomnak is, ami a hagyományokban gyökerezik.
Hatvanéves érettségi találkozó
2011. június 3. 17:30
A jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban szombatonként nagy a forgalom. Tavasszal sorra tartanak érettségi találkozókat az egykori diákok, s gyakran ülnek be a régi osztálytermekbe. Az elmúlt hétvégén egy ötven és egy hatvanéves találkozó diákjait kellett fogadnia a patinás épületnek.
A Jászságról vetélkedtek
2011. június 3. 17:25
Szombaton nagyszabású vetélkedő zajlott a DMK nagytermében délelőtt és délután is. Szülőföldünk a Jászság címmel hirdetett vetélkedést a Jász Múzeumért Alapítvány a kistérség valamennyi általános és középiskolája számára. A tavasszal zajlott írásbeli fordulók után eljött a vetélkedő döntője, melyben nyolc általános iskolás és négy középiskolás csapat versengett a nem csekély díjakért, a helyezésekért.
Nagyműveltségű szélkakas politikus volt
2011. június 3. 17:18
A Városi Könyvtár és Információs Központ nem feledett egy jubileumot, s meghívta Tőkéczki László történész professzort, az ELTE docensét egy előadásra. A nem feledett évforduló pedig az, hogy Apponyi Albert (1846-1933) 130 évvel ezelőtt, 1881-ben lett először Jászberény országgyűlési képviselője, majd a magyar parlamentarizmus történetében egyedülálló módon 52 éven át maradt is.
Történelmi játszóházban vigadtak
2011. május 18. 15:34
Megfáradt kuruc csapatot láttam szerdán dél körül a jászberényi városháza előtti padokon, de a lépcsőkön is ülni. Sőt, a Szövetkezet út elején is haladt egy kissé szétszórtnak tűnő csapat. Az általános iskolás gyerekek a Jász Múzeum történelmi játszóházában töltöttek jó két órát, hogy II. Rákóczi Ferenccel és a kuruc korral ismerkedjen.
Egy vállalkozás nehézségeiről
2011. május 1. 10:37
Jászberényben a XIX. század végén a Sugár út - ma Rákóczi út - mentén hatalmas üres területek, vizenyős, gödrökkel tarkított buckák voltak.
Gagarin utazása már történelem
2011. április 21. 9:14
Szinte hihetetlen, hogy már ötven éve történt Gagarin űrutazása. Ma már az is bizonyos, hogy tényleg járt az űrben, mert voltak időszakok, amikor még ez is kétséges volt. Aztán az kelt szárnyra, hogy meggyilkolták, de talán most már biztosan írható le, hogy műszaki hiba, vezetéstechnikai probléma okozta a halálát, nem ármánykodás.
Őszi tájkép a tavaszban
2011. április 7. 16:01
A Hamza Múzeum és Jász Galéria kedvelt sorozata, A hónap műtárgya folytatódott. Egy Thorma János festményt sikerült megszerezni, s bemutatni a közönség számára. Góg Zoltán igazgató a csütörtöki bemutatón elmondta, hogy a Képzőművészet-barátok Köre támogatásával került sor a bemutatóra.
Városnapi vasárnap
2011. április 7. 15:56
Vasárnap igazi szép tavaszi nap volt, szinte csalogatta az embereket egy jó sétára az utcára, kiskertbe, vagy éppen kerékpározásra. A jászberényi főtéren is elkezdődött a pakolás, színpad, alkalmi sátorok felállítása.
Török Aladár kálváriája
2011. április 1. 13:47
Egy elfeledett polgármester, Török Aladár története elevenedett meg a Jász Múzeumban, s az a korszak, amiben eleve bukásra volt ítélve munkája.
A kürt és történelme
2011. március 26. 17:16
A Múzeumi esték sorozata kezdődött el a Jász Múzeumban csütörtökön. Az igazgató asszony, Hortiné dr. Bathó Edit tartott érdekes előadást a jászkürtről, nemzeti ereklyénkről, mely az egyik legbecsesebb, leghíresebb és legtöbbet kutatott tárgyi emléke múltunknak.
Messzire hallik a jászkiséri harangszó
2011. március 20. 13:01
Érdekes könyv bemutatója volt csütörtökön a Jász Múzeumban. Egy Jászkisérről Szolnokra került ízig-vérig lokálpatrióta orvos újabb könyve népszerűsíti a kisvárost, az egykor és most ott élteket, onnan elszármazottakat, de a megyeszékhely kiválóságai sem maradnak ki az anekdotázásból, a múlt- és emlékidézésből, ami könyvvé formálódott tavaly év végén.
Egy polgármester kálváriája
2011. március 20. 12:29
Egy polgármester kálváriája Március 24-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Jász Múzeumban a Múzeumi esték sorozatban Kiss Erika helytörténeti kutató előadása, mely egy XIX. század végi történetet, Török Aladár polgármester korszakát mutatja be a legfrissebb kutatásai alapján.
Húsz éve történt a Hűtőgépgyár privatizációja
2011. március 18. 17:23
Történelmi nap közeledik, március 19-én immár húsz éve, hogy a Lehel Hűtőgépgyár a svéd Electrolux tulajdonába került. Az elmúlt két évtized bizonyította, hogy pozitív volt ez a lépés, a Jászság gazdasága óriásit fejlődött, ami egyben megélhetést is jelent – a beszállító cégeket is ideszámítva - sok ezer embernek.
A promenád történetéből
2011. február 6. 14:54
A jászberényi promenád, a főtemplom melletti park, sétatér hamarosan megújul, megszépül, átalakul a főtér rekonstrukciós fejlesztési programja részeként. Nem ez lesz az első átlényegülése. Nézzük, hogyan is alakult ki a promenád a XIX. század végén, a XX. század elején.
Görgey tábornok emlékét ápolja
2011. február 3. 17:05
Hétfőn este a DMK nagytermében félszázan gyűltünk össze, hogy emlékezzünk Görgey Arthur születésének 193. évfordulóján. Az 1848/49-es szabadságharc tábornoka 1818. január 30-án született, ez októl került sor a rendezvényre.
A jászberényi városkép a XIX. század végén
2011. január 22. 16:15
A Jászság első gimnáziumát 1767-ben Jászapátin Dósa Pál jászkapitány alapította. Fenntartása azonban anyagi gondokkal küzdött, így 1779-ben Jászberény városa vállalta, hogy tovább működteti, finanszírozza azt. Így a gimnáziumot elköltöztették Jászapátiból. Előbb a hadnagyi kvártélyban működött, majd 1788-ban a főtéren álló granárium (gabonatároló) épületét alakították át iskolai célra.
Ősze bácsi története
2011. január 22. 16:05
Ősze István és családja Mosonmagyaróvárról érkezett Jászberénybe 1927-ben vagy ’28-ban, pontosan nem tudni. A család az Oberczián-féle kocsma épületében lakott, Ősze István ott dolgozott, üzletvezetője volt a helynek. Az Oberczián-féle kocsma a Hold utcai óvoda szomszédságában volt, a Palotásy utca felé eső részen. Ezt az épületet és telket vette meg később Strompf Pál, és ott építette fel az autóbusz pályaudvart 1942-44-ben.
Múltbéli üdvözlet a Jászságból
2010. december 28. 18:22
Egy gyönyörű kötet bemutatója volt csütörtökön este a jászberényi Jász Múzeumban. A múlt iránt érdeklődő széles közönség sok éve várta már, hogy régi képeslapokból – ahogy más városokban ez megtörtént már – egy képes album készüljön, mely Jászberény százados meglévő vagy már eltűnt értékeit, változásait egy exkluzív gyűjteményben megmutatja.