Nőkről
Hírek: 1 - 18
FELMÉRÉS A POLITIKAI HATALOMMAL RENDELKEZŐ NŐKRŐL
2013. március 26. 9:22
Egy új Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 78%-a véli úgy, hogy a politikai hatalommal rendelkező nők számának növelése pozitív hatást eredményezne a fejlődő országokban.   10 európaiból több mint 9 van azon a véleményen, hogy a nemek közötti egyenlőség általában véve javítja a társadalmak működését, és hogy valamennyi támogatási programnak kiemelt figyelmet kell fordítania a nők jogaira.
Silent Crisis-Csendes Krízis
2011. szeptember 9. 10:30
Az EPSU, az Európai Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége egy sajtóközleményt adott ki nemrégiben, amelyben a "Silent Crisis-Csendes Krízis"-ről írnak. A "Silent Crisis" a nemek közötti egyenlőség dimenziójáról szól gazdasági válság idején, pontosabban, a konzervatív és a jobboldali kormányok által Európa-szerte a válság hatására bevezetett megszorító politika hatásáról, amelyek mélyebben érintik a nőket, mint a férfiakat.
FÉRFIURALOM ÉS ......
2010. december 16. 22:08
A TÁMOP projektünk keretében, az esélyegyenlőségi workshopon volt előadó HADAS MIKLÓS egyetemi tanár, akinek legutóbb egy érdekes cikke jelent meg az Élet és Irodalom hetilapban. A cikket érdemes elolvasni.
A magyar nők jobban olvasnak és számolnak, mint a férfiak
2010. november 17. 19:35
Az elmúlt tíz évben javultak a magyar lakosság munkavállaláshoz szükséges alapkészségei, sőt világviszonylatban nálunk javultak a leginkább - derül ki az OECD felméréséből. A magyar nők olvasásban, számolásban és problémamegoldásban is jobbak a férfiaknál.
Európai Bizottság tanulmányt készített
2010. szeptember 1. 9:18
Európai Bizottság tanulmányt készített az életkor, fogyatékosság, nemi hovatartozás, vallás vagy meggyőződés, faji vagy etnikai származás, valamint szexuális beállítottság alkalmazásáról a pénzügyi szolgáltatások terén, különös tekintettel a biztosítási és bankszférára.    A civil szervezetek többek között nemi, életkori vagy fogyatékosságon alapuló állítólagos diszkrimináció eseteiről számoltak be pénzügyi szolgáltatások nyújtása során.
A megkülönböztetésmentesség új biztosa
2010. március 3. 10:09
2010. február 9-én az Európai Parlament jóváhagyta az új Európai Bizottságot, melynek elnöke José Manuel Barroso, új testülete pedig 26 tagú.
Női Vezetők II. Európai Csúcstalálkozója
2010. február 12. 9:06
Az Európa Unió soros spanyol elnöksége február elején két, egymást követő, a nők helyzetének javításával foglalkozó uniós szintű eseményt is szervezett.
Diszkriminációtól az egyenlőségig…
2010. január 5. 9:31
ITUC-PERC CEE& NIS WOMEN'S NETWORK SZEMINÁRIUM December 10-12. között sikeres szemináriumot tartottak Budapesten " A diszkrimináció tiltá-sától az egyenlőség előmozdításáig" címmel.
Minden EU-tagállamban bűntettnek kell nyilvánítani a szexuális erőszakot!
2009. december 8. 12:57
Minden EU-tagállamban bűntettnek kell nyilvánítani a szexuális erőszakot, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani - áll az  Európai Parlament  által elfogadott állásfoglalásban. Az Európai Parlament  sürgeti, hogy a tagállamok bűntettnek ismerjék el a házasságon és a nem törvényesített intim kapcsolaton belüli és/vagy férfi hozzátartozó által elkövetett nemi alapú erőszakot és nemi erőszakot”.
Nők és férfiak fogyasztási szokásai
2009. november 2. 9:11
Különböző felmérések alapján hat nagyobb területen vizsgálták meg, milyen mértékben különböznek a nők és a férfiak fogyasztási szokásai. Nagyon hasonlónak minősítették a helyzetet ott, ahol a nemekre jellemző arányok közötti különbség nem volt több 2 százalékpontnál; a 2-5 százalékpontos differenciát sorolták az enyhén különböző, az annál nagyobbat pedig az érdemben eltérő kategóriába.
Az emancipált nők után megjelentek az „új férfiak” is
2009. november 2. 8:58
A nők társadalmi szerepének változására felelve, az emancipált nők után megjelentek az "új férfiak" is. Utóbbiak nem csupán megváltozott magatartásukkal és életstílusbeli szokásaikkal tűnnek ki, hanem egy új fogyasztói csoportot is képviselnek – és sokban hasonlítanak a hagyományos női vásárlókhoz.
A nemek közötti egyenlőséget vizsgálták
2009. október 29. 13:21
Magyarország rontott korábbi helyezésén a nemek közti egyenlőséget vizsgáló amerikai kutatásban. A jelentés szerint a férfiakkal összehasonlítva jó a magyar nők helyzete az oktatásban és egészségügyben, de a gazdaságban és a politikában kevesebb esélyük van az érvényesülésre.
Európai Női Lobby ülése Gdanskban
2009. augusztus 14. 14:12
Az Európai Női Lobby ( European Women's Lobby ) megfigyelő csoportja 2009. júniusában Gdanskban tartotta 2 napos konferenciáját, amelyet  nagyon jól és kedves vendéglátással szervezett meg a Kelet-Nyugat Női Hálózat (NEWW-Polska).
Munka és család – hogyan hangolható össze?
2009. augusztus 3. 12:01
Változnak az idők. Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a nőktől elvárták, hogy odavigyék papucsukat férjüknek, és szerepük a gyermekszülésre és nevelésre, illetve férjüknek való engedelmeskedésre korlátozódott.
Ismerjék el a háztartási munkát a jövedelmekben és a nyugdíjakban
2009. augusztus 3. 11:55
2010-re az iskolaköteles kor alatti gyermekek legalább 90 százaléka számára biztosítani kell a gondozást, és a generációk közötti szolidaritás megőrzésének érdekében felül kell vizsgálni a munka és a családi élet összehangolását célzó uniós politikát
Javultak a nők lehetőségei
2009. július 10. 11:09
Javultak a nők lehetőségei  és elmozdulás történt a tudástársadalom irányába -  sikeresen valósul meg  az Európai Foglalkoztatási Stratégia – erről ír az Eurofound jelentésében. A dublini székhelyű Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (rövid nevén Eurofound) Európai Szerkezetátalakítási Megfigyelőközpontjának 2008.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ NŐI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS PARTNERSÉG
2009. június 25. 0:24
Női nonprofit együttműködési  hálózat kialakítása közvetlen célja az Együtt Egymásért Európában Egyesületnek. A hálózat létrehozásának célja  kapcsolatépítés és együttműködés elsősorban a hazai, továbbá a  határon túli  női kérdésekkel foglalkozó civilszervezetek között, a szervezetek tagjai együttműködésének kialakítása és segítése érdekében, hogy küldetésüket eredményesebben és sikeresebben megvalósíthassák.
Szentendrei Nők
2009. június 24. 23:50
Két hölgy története a város aranykorából a XVIII. század elejéről való, abból az időből, amikor még az volt a politikai divat Szentendrén, hogy három ciklusban óhitű (szerb, görög, cincár) és egy ciklusban katolikus bírója volt a városnak.